Quantcast
Channel: Johanna i Kulla
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

Dukning till mor

$
0
0
Nu råkar det ju vara så att jag inte ska bjuda min mamma på mat hemma hos oss imorgon, för jag ska ta med henne till vårt favoritekocafé som ligger i krokarna och äta lunch. Men skulle jag ha bjudit hem henne så hade jag dukat så här. Och förresten så kan man ju faktiskt mors dags-duka åt sig själv också. Det får helt enkelt bli frukost här imornbitti.
 
 


 


Mors dag - Lupiner, yllemamelucker och ekocafé

$
0
0
Vilken ynnest det är. Att få bli firad den här dagen för att jag är mamma. Verkligen en ynnest och jag är så tacksam för mina två fantastiska ungar. Att just jag får vara mamma till dem.  
Dagen började med skönsång, blommor, glittrig hjärtpaljett från Edith och frukost på sängen. Och löfte om att få välja ut ett stativ till min kamera. Fina grejer minsann!
 

Förmiddagen spenderades utomhus i barnens nya fina sandlåda som Jonas ordnat. Alltså, min man. Ska något göras så ska det göras ordentligt. Mitt förslag om att snickra ihop ett bar bräder typ ersattes av att hämta nedblåsta tjocka grenar från en ek i ett av våra beten och såga till. Himla fint blev det faktiskt och barnen är supernöjda. Dock var vädret kallare än i november typ så när vi senare skulle åka iväg för att luncha med mina päron på vårt favoritställe, ekocaféet Ingebo Hagar, så åkte yllemameluckerna på under strumpbyxorna. Åh alltså. Yllemamelucker. Det bästa som finns när en vill ha klänning men är frusen.

Ingebo hagar är ett mitt bästa utflyktstips om ni skulle råka befinna er i Vimmerbytrakten. Särskilt om ni har barn med er. 
Världsgoda stenugnsbakade ekologiska pizzor och massa annat gott, charmigt inrett med massvis av fina detaljer och underbar trädgård och omgivning där barnen får springa omkring och kika på kaniner, höns, lamm och andra djur. Så himla mysigt. Dessutom har de öppnat finfin gårdsbutik och jag borde tagit hundra bilder idag, men springer en efter ungarna så gör en.



Så glad att vi har det här fantastiska stället så nära!
Och lupinerna ja. De hittade jag i vägrenen idag. Äntligen. Försommar är det trots yllemamelucker.
Nu tänker jag hoppa i säng tidigt och hoppas på att halsontet jag känt av hela dagen kan sovas bort...

Tapetkärlek

$
0
0
Förra veckan fick jag ett paket hembudat från tapetföretaget Sandbergs. Jag älskar överraskningar, och det här var överraskning av det finare slaget. Nästan som att nån på Sandbergs känner mig och vet vad jag gillar. Vackert gammalt porslin, kakor, te och fint kort. Och inte minst en bit av deras nygamla tapet Katarina. Dog en smula. Så fantastisk fint alltsammans!
 
 
Blev ju liksom tvungen att "provtapetsera" med min lilla tapetsnutt.
 
 
Och ja. Den hade gärna fått hänga här hemma! Nu grunnar jag mest på vad jag ska hitta på för roligt pyssel med tapetbiten. Visst är den fin?
 

Helgens skörd - hittat, loppat och plockat.

$
0
0
 
 
Helgen bjöd på blandade skördar kan man säga. Gräset håller Jonas på och skördar för fullt, men jag har mest skördat loppis- och bodsfynd. I fredags kilade jag och barnen ner till vår granne som ska flytta och hade lite loppis. Hem kom jag med en fin sockerlåda, ett tjockt fint bomullstyg som nog ska få bli överdrag till kökssoffan och en kanna som gjorde sig ypperligt bra som vas.
 
Jag åkte en sväng till Grönshult också för att plocka en massa rabarber hade jag tänkt. Vi har tyvärr inte nån rabarber i vår trädgård här, men vad gör det när vi har sådana mängder i trädgården där. Jag kikade en liten vända i ett förråd där med, och även om jag rotat runt bland all bråte minst hundra gånger så ser man det plötsligt med nya ögon. Och nu fick jag syn på en gammal pinnstol som verkar ha gått sönder i ryggen innan någon plockat bort ryggpinnarna och gjort om den till pall.
Pallar går knappt att ha för många. Minst en i alla rum har vi snart här hemma, så jag plockade med den hem. Den var målad i en fin gammelrosa nyans, men väldigt sliten så den har faktiskt redan fått en omgång med ljusblå färg istället. Hade en tanke om att kanske måla sitsen i något rosa mönster på det blå. Vi får se.
 
 
Och så rabarbern ja. Så mycket att den fyllde nästan hela vårt stora köksbord hemma.
Läste att rabarbern faktiskt är en grönsak. Det visste jag inte alls, men å andra sidan vet jag inte vad jag trott det varit heller? I alla fall är det en fantastiskt snygg grönsak tycker jag. Och god.
 
                        
Det blev rabarberkräm med lite kardemumma i på direkten. Lyxigare kvällsmat finns knappt.
 
 
Rabarbersaft gjorde jag en omgång idag och en hel massa rabarber hamnade i frysen. Så lyxigt att kunna plocka fram senare i sommar!

Rabarbersaft

$
0
0

Häromdagen när jag var hemma med krassliga barn slog jag slag i saken. När sjuklingarna vilade satte jag igång ett saftkok på rabarbern vi plockade i helgen. Finns ju nästan inget så somrigt och gott som rabarbersaft. Det skulle i så fall vara rabarberkräm då.

 

Och så färgen på den färdiga saften sen... Så fin och perfekt nyans av bubbelgumsrosa.


Jag är definitivt inte någon bull -och saftmamma som har det perfekta egna receptet på saft, utan googlar mig alltid fram till några recept jag tycker verkar bra, och så gör jag lite ungefär som i dem. För övrigt googlar jag mig genom livet när det gäller allt tror jag...

I alla fall så gjorde jag ungefär så här med saften, och det här receptet verkar komma från Leila Lindholm. Ljuvligt god blev den. Fast förresten tror jag knappt det går att misslyckas med en rabarbersaft. Har man rabarber, vatten och socker så kan det knappast gå fel.

Rabarbersaft, ca 3 liter.

1 kg rabarber
1,5 l vatten
4,5 dl strösocker
1 citron, saften.

Dela rabarbern i småbitar och koka i vattnet i ca 15 minuter. Låt bli att röra för då kan saften bli grumlig.
Sila ned saften i en bunke genom en kökshandduk.  Koka upp saften igen tillsammans med sockret och citronsaften. Låt svalna och häll upp på flaskor eller burkar. Går utmärkt att frysa, men fyll då inte flaskorna eller burkarna helt.

Vi provsmakade den på eftermiddagen och dukade upp med nybakta kolasnittar på verandan... Äntligen sommar!

Dålig planering och Göstakakan

$
0
0
Ibland är jag rätt dålig på att planera.
Som när vi i helgen skulle få gäster och jag tänkte svänga ihop en kaka som vi i min familj alltid kallat för Tuppkaka ( En lite sockerkaksaktig, luftig kaka med glasyr av smör, socker och äggula och kokos på toppen.). Jag hade såklart inte kollat om alla ingredienser verkligen fanns hemma förrän det var mindre än en timme kvar till gästerna skulle komma och äggen till kakan redan var knäckta. Att både strösockret och kokosen var slut gjorde ju att det knappast blev någon tuppkaka, men den här gången hade jag tur, och resultatet blev en ny kaka som absolut kan kvala in på favoritlistan över snabba bjudkakor!
 

Göstakaka (Efter vår tupp Gösta)

2 normalstora ägg, eller 3 mindre som från våra Kindahöns.
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Glasyr

175g smör
0,5 dl strösocker
0.5 dl farinsocker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
1 dl grovt hackad sötmandel


Vispa äggen och sockret till kakan poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd i smeten. Blanda i vattnet.
Grädda i 175 grader ca 25 minuter. Låt svalna.

Smält 175 g smör och ta bort kastrullen från plattan. Blanda i övriga ingredienser i smöret och rör ordentligt tills glasyren gått ihop ordentligt och tjocknat lite. Häll över kakan, bred ut och strö över mandeln. Låt svalna.

Tänk vad det går att åstadkomma med hjälp av lite dålig planering!

En midsommardagsmorgon

$
0
0
Hej hopp! 
Här uppdateras det inte fullt så flitigt som jag önskar, men ju tystare det är här, desto mer brukar det vara som händer i verkliga livet. 
För det första - jag har semester! Alldeles fantastiskt skönt som ni förstår. 
För det andra - jag vet inte om och hur jag kommer börja jobba efter semestern och sommaren igen . Min anställning på förskolan varade bara till midsommar, eventuellt kommer jag vara kvar där lite grann i höst, men än hänger det lite i luften. Men, det bästa, och läskigaste, är att jag startat företag! Helt enkelt för att jag behövde det för att kunna ta betalt nu när det  börjat trilla in lite samarbeten och småjobb via bloggen, men också för att jag är hemskt sugen på att ta i från tårna och försöka ta mig fram i frilansträsket genom att fota, skriva och styla. Spännande tider helt enkelt. 

Som lite grädde på moset av allt som händer så drog jag på mig en jobbig bihåleinflammation för någon vecka sedan och den gjorde att vi inte riktigt orkade med att ro i hamn våra midsommarplaner om att åka iväg en sväng. Men det blev inte sämre för det. Vi bestämde oss helt enkelt för att flytta ut i skogen till vårt fina Grönshult för en natt. Vi packade bilen full med mat och så bjöd vi dit ett par vänner på midsommarmiddag. Men vi börjar lite baklänges och ni får se ett gäng bilder från midsommardagen först. Midsommarafton tar vi imorn!


Det allra, allra bästa med huset i Grönshult är den fantastiska glasverandan. Och det har ni nog räknat ut att jag tycker vid det här laget. Det är ju inte de första bilderna därifrån precis.
Det är så fint att man kan sitta och njuta av det fantastiska ljuset och naturen där även om det regnar och är ruggigt ute.
Vi brukar äta alla våra måltider på verandan när vi är där, och till frukost på midsommardagen blev det såklart en massa jordgubbar med mjölk.

Och medan barnen lekte och Jonas åkte hem till Kulla för att mata korna passade jag på att dricka kaffet i lugn och ro och läsa senate numret av Hus och Hem. En väldig massa fint i den tidningen fanns det, bland annat ett fantastiskt inspirationsjobb av Elsa Billgren och Lina Eidenberg Adamo. Tips, tips!



Ljuset är alldeles magiskt.


För att inte tala om Rhododendronbusken som är helt magnifik och blommar för fullt precis nu. Har någon någonsin sett en sån stor? Halva verandan sträcker den sig runt, ända upp över balkongräcket. Helt sanslöst.


Som att sitta i en djungel.
Och där satt jag, ända tills jag var tvungen att sätta fart och städa i ordning för de första sommargästerna som sedan skulle komma. Nu har vi vårt paradis uthyrt några veckor så det dröjer ett tag innan vi får njuta av det igen. Imorn kommer lite bilder från midsommarafton!

Midsommarafton

$
0
0
 Vi hade ju kvällen innan midsommarafton bestämt oss för att fira i Grönshult. Det ligger bara ett par mil härifrån och är min mans släktgård som vi nu äger. Huset brukar vi hyra ut till turister på sommaren och det här var sista chansen att få njuta lite grann av stället innan första sommargästerna skulle komma.
Till eftermiddagen hade vi bjudit ut våra vänner Matilda och Björn på lite midsommarmat så jag fixade mest med maten på förmiddagen. Jag gjorde en liten midsommarbuffé där det mesta, förutom laxen och sillen, var från vår egen gård och trädgård. Det är lyx på riktigt det. Potatisen i trädgårdslandet är dock inte riktigt klar än, men snart! I alla fall blev det en Västerbottenspaj gjord på ägg och mjölk från gården, och potatissallad med lite allt möjligt från trädgårdslandet. Och så lite annat  jox som sill och köttbullar såklart.
 

Vår lilla gård. Med de fina, toppiga små husen som hälsar välkommen på varsin sida av vägen när man kör in till oss. Det är en gammal gård. De små husen och bostadshuset ska vara byggda redan på 1700-talet och det skulle vara så fantastiskt roligt att få veta mer om gårdens historia. Till vår släkt kom den i alla fall för snart hundra år sedan när Jonas farfars far köpte den.


Vi skippade midsommarfirandet i byn längre bort pga av regnet och vi glömde till och med bort kransarna i år. Lugnt och skönt hade vi det i alla fall och dukade i ordning på verandan.

 
Gästerna kom, vi åt och hade det trevligt, och sen tog vi en liten tur till länets högst belägna plats som ligger ett stenkast bort. Lilla Norrland i Småland nästan. Fint trots dimma och regnrusk!


 Far och son. Fjärde och femte generationen i Grönshult! Gillar dom skarpt!


Sen var det ju såklart dags för den obligatoriska midsommartårtan. I år gjorde jag en superenkel variant som jag blev bjuden på av min vän Fine en dag förra sommaren. Så himla god och somrig med marängbotten och grädde blandad med hackade jordgubbar och dajm.


Och där satt vi sedan ända tills vi fick slänga på oss filtar och tända värmeljus. Finaste sortens midsommar, trots att vi missade både dans och kransar!

Fioler och pioner

$
0
0
Just nu hänger jag mest här. Vid köksbordet och luktar på pionerna samtidigt som jag övar inför lördagens festligheter. Ett par av våra bästa vänner ska nämligen gifta sig. Det kommer bli tidernas finaste bröllop skulle jag gissa på, och jag har fått äran att spela på vigseln! Så pioner och fioler idag, och på lördag tar jag fiolen under ena armen och Jonas i den andra och sticker på bröllop. Kameran ska jag försöka få med i nån hand också så ni får se lite grann. Festen ska hållas på en loge på brudgummens föräldragård och jag tror det kommer bli fantastiskt fint. Håll tummarna för fint väder!



Om ett sommarbröllop av det finare slaget

$
0
0
 Jag vet inte var tiden flyger iväg. Antar att det kanske är så den gör när man har semester bara.
Här kommer i alla fall en liten bildkavalkad från i lördags när våra vänner Elin och Andreas gifte sig. Så. Fantastiskt. Fint.
Tyvärr fick jag inga bilder från kyrkan eftersom jag fokuserade på fiolspelande och lämnade kameran i bilen. Men festen alltså. Finare får man leta efter!


Den hölls på logen på Andreas föräldragård, några mil hemifrån oss. 



De här två alltså! Många tårar kämpade jag med i kyrkan.


Det bjöds på äkta gammal hederlig småländsk tradition i form av björksågning in till festen.


Kvällen blev sådär alldeles magisk och fin. Ljus och ljummen och helt perfekt för en bröllopsfest.


 Att sitta där inne nästan som under en stjärnhimmel fast sommarkvällen var helt ljus utanför...


Sent på natten rullade bilen hemåt Kulla igen. Trötta var vi såklart, men glada och väldigt tacksamma för fantastiska vänner!
Och så får jag liksom lust att gifta mig igen. Men med Jonas såklart. Fast jag får nog ta och sikta på ett sjudundrandes trettioårspartaj om några år istället...

Potatislycka

$
0
0
 Sommaren, att den är här nu. Just precis nu är det sådär alldeles ljuvligt och härligt. Vi kommer ju inte iväg så mycket på sommaren eftersom det då är som allra mest arbete på gården, men vi försöker verkligen njuta så mycket vi bara kan här hemma av allt det härliga. Att ta vara på och göra något av de små stunderna i vardagen. När gräset skördas blir det ofta picknickar där Jonas är och jobbar, och eftersom barnen inte behöver upp tidigt på morgnarna kan vi låta dem vara vakna sent på kvällen och åka och ta ett bad allihop när dagens arbete är färdigt och solen strax går ner.

Och så börjar vi kunna njuta av det vi odlat i trädgården.  Potatisen till exempel.Jag blir så fånigt glad över att få gräva upp de små knölarna ur jorden. Och själva blasten är så fin när den blommar.



Förundran över att det kan bli så mycket mat av de där små knölarna jag förgrodde i finrumsfönstret för ett par månader sedan. Helt makalöst.


Sockerärter börjar vi få också. Så söta och knapriga. Och så fantastiskt vackra de också. 


Vår lilla odlingsplätt i trädgården. Krassen växer för fullt. Morötterna tar sig och salladen och spenaten svämmar över. Grönkålen är på tillväxt och kryddorna frodas. Jordgubbarna blev det lite si och så med eftersom jag chansade och flyttade några av dem i våras fast det egentligen är bättre att flytta dem på sensommaren. Några gubbar har vi fått i alla fall och jag gissar på att det blir bättre till nästa år.
Min lilla tilltänkta blomsteräng mellan potatisen och jordgubbarna blev inte riktigt som jag tänkt heller. Man lär sig alltid nåt. Det var helt enkelt inte så lätt att skilja ogräs från vad som kom upp av de blandade blomfröerna som jag bara spritt ut lite hur som helst i jordplätten. Nästa gång får det nog bli rader i alla fall, så det blir lättare att skilja blommor från ogräs.

Sommarkvällar- Skogen, kor och kvällsdopp

$
0
0
De här kvällarna alltså. Helt klart det bästa med sommaren om man frågar mig. Ljuset och ljuden och lugnet. Får jag chansen tar jag mer än gärna en liten tur och häromkvällen stannade jag till i skogen på väg hem för att bara njuta lite av solljuset mellan tallarna.



Och kvällsdoppen sen. De allra bästa doppen. Spegelblank sjö, ljummen kvällsluft och inte det minsta kallt i vattnet.



Förstår de hur bra de har det där i den småländska sommarhagen tror ni? Jag tror nog att de njuter för glatta livet.


Sommarlovstips - Sy sängkläder till docksängen

$
0
0

Sådana här regniga och blåsiga sommardagar kan det vara lite svårt att veta vad man ska hitta på för nåt med barnen. När vi inte har kunnat åka iväg och bada eller leka ute har jag försökt att hitta på nåt lite speciellt inomhus med barnen varje dag. Och det krävs ju verkligen inte mycket för att de ska tycka att det är spännande och roligt. Vi har gjort akvarium av gamla skokartonger och hängt upp pappersfiskar som vi målat i och så har vi haft överraskningsbio  i kojan på lekrummet ( Kolla Netflixfilm på datorn någon annanstans än i soffan är superkul, och så bestämde jag film så de inte skulle bråka om vilken = överraskning.).
Häromdagen bestämde vi oss för att dockorna behövde nya sängkläder i docksängarna.

Jag brukar alltid samla på mig små fina stuvbitar när jag går på loppis, så jag har ett litet lager med mönstrade bomullstyger. Passar perfekt till små projekt som det här. Barnen fick välja bland tygerna själva och så hjälptes vi åt att mäta och klippa ut delar till varsin madrass, täcke och kudde åt dem. Till madrasserna använde jag en bit hobbyskum som jag köpt på Jysk, och täckena fodrade jag med fleece som jag klippte av en gammal filt. Kuddarna stoppade jag med stoppning från en trasig kudde. När det handlade om sängkläder till dockor brydde jag mig inte om att göra grejerna avtagbara. Behövs det tvättas är det lättare att bara stoppa in hela alltet i tvättmaskinen. Jag klippte helt enkelt bara ut fram- och baksida till de olika grejerna och sydde ihop först tre sidor (rätsida mot rätsida, och vänd sedan åt rätt håll), stoppade med det som skulle vara i, och sydde ihop sista sidan. I täckena sydde jag ett par stygn i varje hörn med så att fleecefilten inte ska glida omkring där inne.


Har man inga docksängar är det minst lika roligt för barnen att göra sängar av skokartonger först och sen fixa sängkläder.


Sixten körde på rutig madrass och blått tyg med gula blommor på till täcket och kudden. Mycket bra val måste jag säga.



 Edith bestämde sig för rutig madrass med och nyckelpigor på kudde och täcke.

Ett kul och lagom projekt för ett par timmar. Har man lite äldre barn kan man ju till och med låta dem prova att sy lite själva på maskinen!


Hur jag syr kuddfodral

$
0
0
Jag får ibland frågan hur jag gör när jag syr kuddfodral, och jag har tänkt ett tag att jag måste göra ett inlägg om det. Det finns ju såklart hur många olika sätt som helst att göra det på, men här är ett som jag oftast använder mig av och jag ska försöka förklara så gott det går utan steg för steg-bilder. 




Först klipper jag ut delarna. Några centimeter större än vad kudden mäter. Ett bakstycke och två delar till framsidan.
Till framsidan behövs en större del och en mindre, men båda så stora att kanterna som ska bli vid öppningen båda går att fållas och ändå ligga några centimeter omlott. Jag börjar med att fålla kanterna på framstyckena som ska sitta omlott, och sedan styr jag ihop dem som jag försökt visa på bilden här ovan. En fyrkant där uppe, och en nere. A och B är ju alltså då de båda framstyckena. När det är gjort är finns ju liksom bara ett framstycke och ett bakstycke, så då tar jag helt enkelt och lägger dem rätsida mot rätsida och syr ihop alla sidor. Sedan vränger jag alltihop åt rätt håll genom öppningen, gör knapphål och syr i knappar. Eller ibland knytband istället för knappar. Vill man ha en spets eller något band runtom kudden lägger man den bara emellan bak- och framtycke innan delarna sys ihop (och ser till att man syr igenom alla tre lager).

Och så klart syr man med sicksacksöm runtom alla delar innan man börjar sy ihop dem, eller som jag  oftast gör, syr ihop allt med en overlocksöm som liksom är både sicksack och raksöm i ett. När jag fållar kanterna som ska synas på framsidan syr jag dock raksöm,  för att jag tycker det blir snyggast i det här fallet.



Hoppas ni förstår hur jag menar. Det är verkligen superenkelt och ett himla bra nybörjarprojekt. Jag kan lova att om ni syr ett kommer det garanterat bli flera!

Snyggmat

$
0
0

Med risk för att det kommer bli en himla massa bilder på bär och ätbart från naturen nu ett tag... Men det är ju så fantastiskt fint att det liksom växer mat ute i skogen. Fin mat. God mat. Och snygg mat. Kan inte bli bättre, eller hur?


Vi tog oss en liten skogstur igår, jag och barnen. Med ett första stopp vid hallonbuskarna i svärmors trädgård. Sedan fortsatte vi vägen inåt skogen några hundra meter bara, men fick på nån timme med oss ett par liter blåbär och kantareller. Sicken lyx det är.

 
Önskar jag vore en bättre saft- och syltkokerska nu, men varken tiden eller orken räcker till för tillfället. Det fick räcka med att förvälla kantarellerna och sedan bara frysa in hallonen och blåbären i lagoma portionspåsar. Hallon och blåbär känns ju faktiskt nästan för goda som de är för att hålla på och koka grejer av. Nä jag sparar mig till svartvinbärssaftskok om några dar tror jag. Och gelé. Så fint att plocka fram till en bit kött i höst, eller som bästa ingrediensen i brunsås.

När mjölkmaskinerna tystnar

$
0
0
Vår gård har varit en mjölkgård så länge mjölk har producerats för försäljning. Två gånger om dagen, varenda, varenda dag sedan 50-talet har mjölkmaskinernas dova surrande hörts över gården. Snart låter de inte längre. Om bara några veckor är det slut. Ett ljud som går ur tiden. Nog för att det varit tråkigt även om det bara varit här, men just i detta nu tystnar mjölkmaskinerna på gård efter gård i Sverige.

Det är inte bara det att vårt arbete de senaste åren på ett vis känns förgäves. På den här gården har människor arbetat och lagt ner sin själ i många, många år. Det är deras slit i ladugården varje dag, deras händer som plockat sten på åkrarna. Mjölkproduktionen var deras livsverk. Och här tar det slut.

I snart sju år, sedan vi köpte gården, har vi någorlunda optimistiskt trott att om vi bara håller ut lite till så måste det vända. Vi måste få bättre betalt för mjölken. Mjölk behövs alltid och vi älskar att bo så här. Att leva så här. Det kommer att gå.
Men Arla fortsätter att låta sina bönder, eller förlåt mig – delägare, hållas på sträckbänken. Sänkningar efter sänkningar. Nu senast för några dagar sedan 9 öre till. Sämre betalt för mjölken har det knappt varit sen mjölkmaskinerna började surra på Kulla Gård för mer än 60 år sedan.
Samtidigt blir diesel och foder bara dyrare och dyrare.

Våra djur har det bra. Det finns inte några bönder i världen som har högre krav på sig när det gäller djurhållning än de svenska. Och det kostar. Ändå måste vi nu konkurrera prismässigt med matproducenter i Europa och resten av världen. Sverige importerar mat som aldrig förr. Mat som om den producerats här skulle gett bonden dyra böter och anmärkningar.

Vi kan inte ha det så här! Det är inte rätt.

Idéen om kooperativet Arla var en fantastisk idé. Tillsammans är vi starka.
Men när världsmarknaden, som Arla bestämt sig för att slå sig in på, blivit ett svart slukhål för våra svenska bönders pengar och krafter, samtidigt som Arlas chefer förra året tackades för ett bra år med 115 miljoner kronor i bonus – då är någonting allvarligt fel, och så långt ifrån ursprungstanken med kooperativet som det kan vara.

Idag ringde vi till Arla för att säga upp vårt medlemsskap. Snart surrar inte mjölkmaskinerna mer. Det går inte längre.

Vi kommer stanna kvar här på gården, och som en del andra före detta mjölkproducenter satsa på köttproduktion i stället. Tyvärr kommer det nog inte bli en dans på rosor heller.

Någonting i vårt samhälle och kultur har blivit så fruktansvärt snett. Jag hörde häromdagen att Sveriges köttkonsumtion ökat med 70 procent de senaste 40 åren. 70 procent.
Klart som korvspad att folk inte har råd att betala skäliga priser för mat som producerats på ett sjysst sätt gentemot djur och miljö.
Ska vi äta så mycket kött måste vi självklart importera billigt kött från djur som inte haft det i närheten av så bra som våra svenska djur. Kött ifrån djur som proppats fulla med antibiotika i förebyggande syfte, vilket resulterat i multiresistenta bakterier som inte än är särskilt vanliga här, men som vi får med oss hem till Sverige när vi bara reser en bit söder ut i Europa. Det är skrämmande, men visst, vill vi äta en billig stek om dagen är det smällar man får ta.

Ett land utan egen livsmedelsproduktion är vad vi närmar oss. Är det så vi ska ha det?

Eller hur vill vi ha det?
För att rädda Sveriges livsmedelsproducenter som nu går på knäna behövs akutinsatser från regeringen. Vill vi ha kvar lantbruket, vår mat som producerats med omtanke om djur och natur, och ett landskap som inte växer igen till skog och sly så är det dags att göra något åt saken nu. På en gång.

Men framför allt behöver vi allihop bli mer medvetna och krävande konsumenter.
Kan vi inte tänka oss att kanske äta lite mindre kött, men istället betala mer för råvaror som producerats på bästa tänkbara sätt? Att helt slopa kött producerat i utlandet även om vi då kanske inte har råd med samma mängd. Kan vi tänka oss att läsa noggrant på varorna i mejeridisken och strunta i de billigare varianterna, kedjornas egna märkesvaror, som producerats lite varstans?

Det är verkligen dags göra något åt saken. Så här kan vi inte ha det. Vi måste hjälpas åt innan varenda mjölkmaskin i Sverige har tystnat. Tillsammans är vi starka.




Ölandssemestern ur mobilkameran

$
0
0
Som ni märkt har jag verkligen låtit mig själv ha semester från bloggen i sommar. Ett inlägg lite då och då tycker jag har fått räcka, särskilt som jag haft ganska fullt upp med våra två små energiknippen dryga sju veckor i sträck. Puh. Underbart har vi haft det, men intensivt! Nu ska det bli fantastiskt skönt med lite semester från semestern. Idag promenerade vi bort till förskolan för första gången efter sommarlovet, och jag vet inte vem som var gladast, barnen eller mamman.

I alla fall så kom vi igår hem efter några fantastiskt fina dagar på Öland.
När man driver lantbruk är det inte så lätt att planera så långt i förväg när semestern ska äga rum. Sommaren och början på hösten är verkligen högsäsong och det gäller att kunna smita iväg när det plötsligt blir lite lugnt några dagar. Hur som helst hade vi is i magen och lät bli att kasta oss iväg på direkten när vi såg att det skulle bli flera dagars regn för några veckor sedan. (Det är väl den stora nackdelen med lantbruket på somrarna. När det väl är lugnt så är det förmodligen på grund av ihållande regn.) Istället chansade vi på att det skulle kunna gå att komma iväg när vi fått in gräset från andra skörden. Och det gick. Dessutom blev det de finaste sommardagarna på hela sommaren! Så vi lånade till oss en husvagn trots att vi knappast är några campingälskare varken Jonas eller jag, och så googlade vi efter en liten, lugn och naturnära camping på södra Öland.

Ungarna var eld och lågor, och Sixten som vanligtvis är ett energiknippe av rang, lyckades på något vis lägga i ännu en växel vilket ledde till att systemkameran knappt kom upp ur sin väska. Att släpa runt den samtidigt som det gällde att hålla koll på Sixten Blixten var liksom inte att tänka på.
Därför tänkte jag visa lite bilder direkt ur mobilkameran! Tack och lov för den!


Vi kom i rätt tid och tajmade Ölands alla stockrosor. Dessa blommor alltså. Överallt och så vansinnigt vackra om ni frågar mig. Kanske min allra, allra finaste blomma. Now you know.


 Första morgonen när vi vaknat i husvagnen packade vi in oss i bilen och åkte till Ölands sydligaste udde och fyren Långe Jan. Jag kunde inte minnas om jag varit där innan och vi tänkte att det nog skulle bli en snabbtitt pga inte så himla kul för barnen. Men oj vad fel vi hade. Vilket fantastiskt ställe att ta med ungarna till! Södra Öland är känt för sitt fågelliv, och när vi kom till området vid fyren möttes vi av entusiastiska fågelskådarvolontärer som stod redo med kikare och böcker och lät barnen och oss prova på fågelskådning. Så himla mäktigt när vi fick se en kungsörn med en annan fågel som byte. Innan vi tog oss upp för de nästan två hundra trappstegen i fyren kollade vi också in en otroligt fin utställning om fåglar. Och just fågelmuseet, som barnen sa, var det bästa på hela semestern om man frågar dem. Dessutom gratis. Hett Ölandstips alltså!


Fågelskådar-Sixten.


På väg till Långe Jan fick vi se en skylt om träskoutförsäljning och bestämde oss för att kolla in vad det var. Efter att ha åkt en bit in på ett gammalt industriområde så möttes vi av det här. En liten träskobod med självbetjäning! Kan man bli annat än glad när det finns folk som litar så på andra människor? Dessutom var det riktigt fina skor, och jag fick med mig ett par grymma mörkbruna clogs med perfekt klack. Dom får jag helt klart visa upp en annan gång.


Och så blev det ju såklart en del sånt här med. Sandslottsbygge och bad. Och faktiskt ganska så mycket vila för både mig och Jonas. Har Sixten med sig en traktor och det finns sand, så är det nästan garanterat en stunds lugn och ro.


Och fina kvällspromenader tog vi också. Som den här på piren i Degerhamn. Sedan avslutade vi med sillmackor och glass i hamnen.
Att man bara kan ha sån tur att man väntar med semestern hela sommaren och sedan prickar in de bästa dagarna. Ibland tajmar det allt rätt bra.



Höstlistan

$
0
0

Det är ju verkligen inte på något vis höst än. Men eftersom höstterminen startat, och jag härmed kickar igång bloggen lite mer ordentligt efter sommaruppehållet, så tänkte jag börja med en lista som jag hittade för ett tag sedan hos eminenta Babes in Boyland. Så här kommer den, Höstlistan för 2015.

Rosenskärorna blommor för fullt nu förresten. Så himla nöjd är jag alltid när jag sått rosenskäror. Det tar evigt lång tid för dem att börja blomma, men när de väl gör det är jag så nöjd med att ha så fina blommor i slutet på sommaren och en bra bit in på hösten. 



Höstlistan
1. Vad är det bästa med hösten?
Den härliga och svalare luften. Jag gillar inte jättemycket när det är varmt. Jag känner mig mest bara seg och trött om jag ska vara ärlig. Lagom ska det vara. Hög och klar och frisk luft och fina, lite dimmiga morgnar. Jag längtar! Och så svampplockarturer i skogen. 
2. Vad kommer du äta i höst? Förhoppningsvis lite mer planerat och vällagat. Sommaren känns som en enda lång improvisationstid när det gäller det mesta. Skönt ofta, men nu vill jag bli bättre på att veckohandla och planera bra måltider. Har införskaffat ett par nya kokböcker inför hösten. Leila Lindholms " The Freshfoodie" och "Mera Vego" av Sara Ask och Lisa Björbo. Peppen!
3. Vad kommer dudricka i höst? Jag känner mig smått beroende av "sticksigt vatten" som vi säger här hemma. Bubbelvatten på Edith och Sixtenspråk alltså. Kanske läge att införskaffa en Soda Streamer?
4. Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst? Gissar på gummistövlarna. En nackdel (inte så farlig ändå) med att bo som vi gör. Geggamojja överrallt på våren och hösten. Tack och lov för gummistövlar ändå.
5. Vad gör du om dagarna egentligen? Ja vad gör jag? Himmel vilken rolig men läskig höst det här blir. Jag jobbar från och med nu bara onsdagar på förskolan, och så lite extra dagar då och då. Resten av tiden är det meningen att jag ska försöka jobba hemifrån med bloggen, lite frilansuppdrag och vad jag kan komma på. Sjukt läskigt, men skönt att ändå ha några timmar i veckan på förskolan. 
6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan? Jag hade precis börjat jobba på förskolan efter att ha varit hemma med barnen/jobbat på gården ända sedan Edith föddes, och det kändes så härligt att åka iväg till ett riktigt jobb! På bloggen, idag prick för ett år sedan, postade jag det HÄR. I år har vi inte på långa vägar så mycket plommon i trädgården tyvärr, och de som finns är inte i närheten av att vara mogna, men snart så!
7. Vad kommer du lyssna på? Mest poddar tror jag. Bloggbusiness från Better Bloggers t.ex. Väldigt inspirerande! Annars gillar jag att ha det tyst omkring mig när ungarna är på föris och jag kan vila öronen.
8. Vad läser du? I sommar har jag läst en hel hög med böcker, just nu håller jag på med Annika Thors "Om inte nu så när". Sedan får jag nog ta mig en tur till biblioteket för då är sommarböckerna slut. 
9. Vad tittar ni på? Nu kikar Jonas och jag lite på serien "The Americans" på Netflix emellanåt, men har nog tröttnat lite och längtar mest efter nästa säsong av "Suits". 
10. Vad var bäst med sommaren? Att det inte varit så himla varmt måste jag ändå säga. Sorry alla. Men ändå skönt att det fick bli lite riktig sommar nu på slutet när det ändå är svalt på nätterna. Och att vi kom iväg till Öland och dessutom hade sån tur med vädret!
11.Vad har du för höstplaner? Inte så många vad jag kan komma på. Vi har ju precis lagt om produktionen på gården från mjölk till kött, så mycket kommer kretsa kring det. (Imorse mjölkades korna som är kvar för sista gången!) . I oktober firar vi bröllopsdag så då hittar vi förhoppningsvis på nåt mysigt bara Jonas och jag. Och så har Madeleine och jag pratat om att ta en dag på Astrid Lindgrens Världs höstmarknad under höstlovet, mysigt! Tror det blir en bra höst. Lite väl spännande känns det emellanåt, men vad vore livet utan lite spänning?

Svindel

$
0
0
Den var nästan öronbedövande ikväll när jag kom hem och klev ur bilen. Tystnaden alltså. 
Hur idylliskt och fridfullt det än är här så har vi så länge vi bott här inte upplevt en tyst sommarkväll. Eller morgon. Inte en tyst morgon eller kväll överhuvudtaget faktiskt. Inte så att vi gått och tänkt på det så där värst mycket innan. Men nu. Tystnaden. Nästan som att jag fick svindel av den plötsliga avsaknaden av ljud. 


I fredags mjölkades det för sista gången i ladugården, och det känns både lite vemodigt men också spännande. Tystnaden och lugnet känns lite som en bonus, för det är som sagt inte något vi gått och tänkt på. Den där ljudmattan som tidig morgon till förmiddag och eftermiddag-sen kväll omgivit oss i nästan sju år. 


Jag tog en liten tur i vår vildvuxna trädgård ikväll. Kollade in krusbären och så. Plockade de första mogna äpplena som redan hunnit falla till marken. 

 

Och bara njöt av lugnet. Nästan som att jag hamnat på en ny plats. 


Tack, tack, tack alla ni som hört av er och stöttat och peppat efter inlägget om att vi lägger ned mjölkproduktionen. Det värmer så fantastiskt att så många bryr sig och vill engagera sig. Och så vill jag bara säga att vi mår bra. Verkligen. Det har såklart varit kämpigt, men vi har det så himla bra och har turen att kunna fortsätta livet och driften på gården, men bara i en liten annan riktning. 



Så fridfullt. Tystnaden. Och äppelsäsongen startar nu. Ljuvliga tider. Nya tider. Spännande tider.

Äppelkräm eller kräm på vad som helst

$
0
0
"Hej! Härlig blogg du har, väldigt inspirerande! Undrar om du har något recepttips på den där rabarberkrämen du gjort?"

Häromdagen fick jag den här frågan, och eftersom jag idag hade tänkt göra äppelkräm så kommer här ett kräminlägg! Jag har inte nåt exakt recept när jag gör kräm eftersom det är så vansinnigt enkelt och jag gör ungefär lika oavsett vad jag använder för frukt eller bär. 


Först plockar man förslagsvis frukten eller bären. Eller köper i affären för den delen. Eller pallar hos grannen efter att ha frågat snällt. Jag plockade mina äpplen i hagen bakom huset och de är nääästan mogna. En del hade faktiskt till och med ramlat ned på marken så det var mest sådana jag tog idag. Fallfrukt är perfekt till kräm och mos och sånt, då gör det liksom inte nåt om de är lite skadade av fallet.


Skala och dela äpplena (eller rabarbern, eller päronen eller vad det nu kan tänkas vara) i små bitar och koka upp i några deciliter vatten. Bitarna ska inte precis simma omkring i vatten utan mer bara blandas lite i vatten. Jag tror jag använde 6-7 små äpplen idag och en 2,5 dl vatten eller så. Tillsätt socker efter smak, och kanske någon krydda. Till äppelkräm är det fint med kanel eller kardemumma. Citronskal kan vara gott att ha i kräm, eller lite vaniljpulver. Kan tänka mig att lakritspulver skulle vara fint till päronkräm med förresten, men det har jag inte provat. Här finns utrymme för experimenterande helt enkelt!
Låt krämen koka tills bitarna är riktig mjuka. Om det behövs kan man mosa lite med en potatisstomp eller slev eller så.
Blanda nån eller ett par skedar potatismjöl i ett glas med kallt vatten och häll försiktigt i krämen så tjocknar den. Blir den för tjock - häll i mer vatten och blir den för tunn- red med lite till potatismjöl.



Låt svalna. Servera som efterrätt eller mellis i tallrik med kall mjölk och smulade skorpor. Höstens kanske bästa i alla kategorier.
Viewing all 131 articles
Browse latest View live