Quantcast
Channel: Johanna i Kulla
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

Barnrum, porslinsdjur och en liten 60-talsklänning

$
0
0

För säkert minst ett halvår sedan kom jag över en helt makalöst söt liten 60-talsklänning för bara några guldpengar på Erikshjälpen. Så välgjord och rejäl med små rutor och prydliga veck. Och precis rätt storlek för Edith.
Precis rätt storlek för Edith som trots det konsekvent vägrat att ens ta i den. Så den har hängt på sin galje till beundran i vårt sovrum. Men idag deklarerade Sixten att DEN skulle han ha. Såklart. Alldeles lagom åt honom nu, och maken till söt har jag nog inte sett. Han spatserade runt i barnrummet och smälte in alldeles perfekt bland alla gamla barngrejer vi samlat på oss.




Valplanschen som vi länge trodde föreställde en val som gjorde glädjeskutt och krumbuktade sig i vattnet. Tills jag upptäckte att skeppet i bakgrunden just träffat den med en harpun. Lite sådär lagom makabert i barnrummet. Men vi fortsätter tänka att den leker och hoppar av ren och skär livsglädje.


Som jag älskar barnrum och att det knappast kan bli för mycket små pryttlar och pinaler. På min senaste loppistur fastnade jag vid hyllan med små porslinsdjur (Vad är det med dem? Och mig som alltid dras dit? Jag har sagt det förut, men mitt 20åriga jag hade dött av skammen om jag vetat att jag i framtiden skulle samla på små porslinsdjur.). En liten tax och ett rådjur fick jag med mig den här gången. Barnrummet känns ju i alla fall helt okej om nåt att fylla med prydnadsdjur.
Den ljusblå koftan hade min pappa som barn på 60-talet. Helt ljuvlig och alldeles för fin för att inte hänga framme. Och alldeles för fin för att inte användas. Tack och lov har det plagget blivit godkänt av storasyster och till och med flitigt använt!





Tack och hej sommaren

$
0
0
Eftersom det nu är september och sommaren officiellt är över tycker jag det vore på sin plats med en liten sommaråterblick i form av några bilder från mitt instagramkonto @johannaikulla. Hejvilt och utan inbördes ordning. 





Som bekant innehöll ju första halvan av sommaren mestadels regn. Även här. Vi gillade läget och lekte en massa ute i full regnskyddsmundering. Duscha under stuprännor med paraply är en hit till exempel.
Jag loppisfyndade litegrann i alla fall, som den fina barntavlan med telefonen, och plockade in finblommor från trädgården.
Och så blev jag nästan smickrad till döds när fantastiskt duktiga @emlanshusligheter på instagram hade illustrerat vårat kök. Så himla fint! Vilken grej liksom. Varenda liten detalj är med!
Ja och så hängde vi lite i vårt försommarfina Grönshult mellan varven också.


Vår gräsklippare gav upp lagom till gräsklippningssäsongen startade. Så vår trädgård har varit ännu mer av det vilda slaget än den brukar denna sommar. Men vad gör det när man då får sommaräng i halva trädgården istället?
Pioner, rallarros, och bondbröllop har vi upplevt också. Av det finare slaget alltihop.

Tuttifruttilupiner, första rucculaskörden, kvälldopp och en väldig massa kalvjobb för Sixten. Det bästa han vet just nu skulle jag gissa.
Tack och hej sommaren. Du skötte dig fint måste jag säga. Nu ser vi fram emot soliga höstdagar med klar luft och dimmiga morgnar, mörkare kvällar och lite mer rutiner.



DIY - lampslinga

$
0
0
För ett tag sedan hittade jag ett gäng gamla lampskärmar på loppis igen. Tidigare har jag gjort en lampslinga som hänger i vårt kök och jag blev med en gång sugen på att göra en till.
Sagt och gjort.

Sånt som behövs: 

Små lampskärmar. Mina är ungefär 11 cm höga allihop, men det funkar säkert fint att använda olika storlekar också. Udda är fint! 

Ledlampslinga

Tång

Ev. lite ståltråd. 





På de flesta lampskärmar jag använt finns det en liten metallring som håller ihop glödlampshållaren. Använd tången för att öppna upp ringen så mycket att ledlampan går att trä in och kläm ihop ringen igen.
Använd ståltråd för att fästa ledlampan på det skärmar där det inte finns någon ring eller ringen är svår att öppna.
Jag har satt mina skärmar på varannan ledlampa. På så vis ser det inte för trångt ut med skärmarna, och slingan lyser lite bättre.



Lyser fint när höstkvällarna börjar bli mörka igen!

Äppelbullar och saftkafferep

$
0
0

De kommer liksom som ett brev på posten. Vab-dagarna när barnen gått några veckor på förskolan alltså.
Den här gången hade vi tur och ungarna var ganska pigga emellanåt. Så vi bestämde oss för att det bästa man kan göra då är att baka äppelbullar och sen ha ett riktigt saft-kafferep på vår glasveranda i Grönshult. Bättre kan det inte bli när man är lite småkrasslig .


Vi gjorde en vanlig vetedeg och medan den jäste gav vi oss ut i hagen och plockade några äpplen och gjorde en fyllning av. Ungefär så här gjorde vi.

Äppelfyllning :

5 medelstora äpplen
Ett par matskedar smör
1/2-1 dl socker
Kanel efter smak
200g mandelmassa

Riv äpplena och fräs dem i smöret i en stekpanna. Tillsätt socker och kanel och låt det puttra lite grann. Riv mandelmassan och blanda i äppelsmeten.
Kavla ut vetedegen och bred på fyllningen innan du rullar ihop och gör antingen bullar eller längder av degen.



Att dricka saft ur fina kaffekoppar kan vara bästa förkylningsmedicinen.



Bullarna blev kalasgoda och barnen blev åtminstone gladare, och kanske lite, lite friskare.

DIY - Lättfixad skolhörna till barnrummet

$
0
0
I barnens gemensamma sovrum har vi tidigare bara haft en liten skrivbordsplats. Men ju större Sixten blir, desto större har behovet av varsitt litet bord att sitta vid och pyssla eller leka blivit.
Vi har fått ärva en liten skolbänk med tillhörande stol från en faster till Jonas. Väldigt fin, men som en skolbänk brukar vara - ganska mycket klotter och repor på. Jag fick plocka fram sandpapper och sedan gick jag loss på bänken och stolen med möbelfärger från Panduro Hobby.


Först grundmålade jag både bänk och stol med den här grundfärgen, och sedan målade jag bänken i den perfekta bubbelgumsrosa färgen och stolen i rött. Jag har alltid varit lite extra svag för kombinationen rosa och rött, och de här två nyanserna blev helt perfekta ihop.
Det var första gången jag testade Panduros möbelfärger, men jag kunde inte varit nöjdare! Jag tycker det brukar vara svårt att hitta färg som är lättmålad och inte för tjock, men inte heller tunn och rinnig. Den här var precis lagom. Lättmålad för en amatörmålare som jag helt enkelt!
Dessutom ett stort plus för bra burkar som är lätta att öppna och stänga mellan målaromgångarna, och därmed håller tätt så att färgen som blir över går att spara. Tummen upp för färgen alltså!



Att leka skola i Edith och Sixtens ålder är ungefär hur kul som helst. Såklart behövde de ju ha en griffeltavla till sin lilla skolbänk! Jag sågade ut en mdf-skiva, målade med griffeltavelfärg och satte sedan in i en loppisfyndad träram.


För att göra något mer av hörnan och få den att kännas lite mer enhetlig använde jag mig av självhäftande textilark, alltså självhäftande tyg. Sån himla smart grej! Lite lyxigare känsla än papper, och väldigt lätt att klä in saker med. Jag använde en förpackning av varianten Autumn leaves och den räckte både till att klä in ett gäng konservburkar som fick bli penn- och kritställ, ett litet ritblock och en hel lampslinga av glassbägare. Lampslingan tänkte jag visa lite noggrannare i ett inlägg imorgon!



Jag gillar det här så mycket. Att det med så små medel som några burkar färg och lite tyg faktiskt går att göra så mycket! Att istället för att köpa färdiga grejer som passar ihop kunna göra dem själv för en bråkdel av priset. Snällt för plånboken, och så fantastiskt mycket roligare än att köpa färdigt!

Inlägget är ett samarbete mellan Johanna i Kulla och Panduro Hobby.

Lampslinga no.2 - av glassbägare

$
0
0
Som utlovat kommer här en liten snabbkik på hur jag fixade lampslingan till barnrummet i förra inlägget. Hur plättlätt som helst faktiskt. Det är ju trots allt sådana pyssel som oftast blir av!

Jag har sett massa olika fina ledlampslingor (det är ju viktigt att det är just ledlampor när man ska ha papp runtomkring så att inte slingan blir en brandfara.) av pappmuggar. Hittar man muggar som är fina som de är så är det ju toppen. Tanken med slingan till barnrummet var ju dock att den skulle matcha med övriga små pryttlar i skolhörnan, så därför valde jag att klä in den i självhäftande textilark från Panduro Hobby.
Jag bestämde mig också för att använda små glassbägare istället för pappmuggar, eftersom jag ville åt den lite bulligare och inte så avlånga formen.


Sånt som behövs - Bägare, papper och en vass kniv.

Kruxet med bägare och pappmuggar är att de oftast är lite koniska i sin form och då kan det vara lite lurigt att bara mäta ut hur stor bit textil eller papper som behövs. Jag tog helt enkelt och offrade en bägare som jag pillade upp och använde som mall efter att jag tagit bort botten. Sedan är det bara att rita av och och klippa ut en bit i tyget och sedan fästa på bägaren. Använd kniven till att peta in kanten på tyget under den vita "listen" längst upp på bägaren.


Skär ett litet kryss i botten på bägaren...


... och tryck dit ledlamporna genom krysset. Klart!

Inlägget är ett samarbete mellan Johanna i Kulla och Panduro Hobby

Krikonkalas

$
0
0
Tomater? 
Nej, krikon! Vårt allra finaste träd i trädgården. Helt ljuvligt på våren med små vita blommor i mängder, och allra finast på hösten med sina knallgula löv utanför vårt sovrumsfönster.
Frukten däremot brukar jag vara rätt dålig på att ta hand om. Barnen gillar att äta dem som de är, men jag tycker de är lite för söta bara. Men desto vackrare.   



När de är mogna faller de till marken och täcker marken som ett rött, höstigt täcke. Och de som hänger kvar i trädet ser nästan lite exotiska ut, som små citrusfrukter eller nektariner.


Idag kunde jag bara inte låta alla falla till marken. Så Edith och jag gav oss ut och plockade en bråkdel av alla frukterna. Nåt ska vi göra av dem tänker vi, men vet inte riktigt vad. Marmelad kanske? Ganska mycket styr med alla små kärnor, men vi får hoppas det blir värt besväret.


Eller finns det någon annan med krikon som vet nåt gott man kan göra med dem? Tips mottages tacksamt!

Bloggtips och en himla bra tävling

$
0
0
Det är så fantastiskt med internet många gånger. Nåt utav det bästa med internet och bloggvärlden tycker jag är alla härliga människor man stöter på. En ny bloggbekantskap jag gjort på sistone är otroligt duktiga Anna med bloggen pionerochbrod.se. Hon kommer ursprungligen från mina trakter och har en väldigt fin och inspirerande blogg med massa bak och pyssel. Dessutom tävlar hon den här säsongen i Hela Sverige Bakar! 

Idag la Anna upp en tävling på sin blogg och instagram där hon delar ut två biljetter till galan "Hela Sverige skramlar" som går av stapeln den 29e September. Två biljetter med platser på rad 1, främre parkett.  Intäkterna för kvällen går till UNHCR och deras arbete som hjälper människor på flykt. Ett himla bra initiativ, och en fantastiskt bra tävling! Dessutom får jag vara med på ett litet hörn och hjälpa Anna att utse en vinnare.

För att delta - gå in på Annas instakonto @pionerochbrod och skriv en motivering under tävlingsbilden, samt tagga en vän som du skulle vilja ta med dig. Vinnaren utser vi på fredag. 

Och glöm för allt i världen att heja på Anna på torsdag i sjuan!



Vitaminer på tråd och nästa sommars blomsterprakt

$
0
0
¨

Vårt kök just nu. Fullt med olika grejer på tork. 
På hösten brukar jag göra små girlanger av rönnbär bara för att det är så fint, men i år, efter att ha läst om hur otroligt nyttiga och rika på vitamin c de är hos Evelinas ekologiska, bestämde jag mig för att torka dem ordentligt och ha som vitaminförråd i vinter.


Otroligt att bara några stycken bär innehåller vårt dagsbehov av c-vitamin! Vilken grej. Tänker att man kan smula ned dem i musli eller bröd om man inte vill äta dem som de är. Och så vackra är de där de hänger också. Men de är också fåglarnas vintermat, så det gäller ju att spara ordentligt till dem på träden också.


Hasselnötter torkar vi också. Vi har en stor hassel i hagen bakom huset, men det brukar vara så lurigt att skörda nötterna eftersom det verkligen gäller att tajma rätt när de ska plockas. Ofta är de också angripna av en liten insekt som borrat sig in till nöten och ätit upp den. Ofta syns det knappt från utsidan, men i år provade jag att slänga i alla nötter vi plockat i en spann med vatten  och kolla vilka som flöt och inte. De som hamnade på botten sparade vi, och de ligger nu på tork. Kanske kan vi åtminstone ha lite hemmaplockade hasselnötter på julafton!
Att tänka på om man vill plocka nötter är att nötter faktiskt inte ingår i allemansrätten! Så det gäller att kolla med markägaren först om man inte råkar ha ett eget träd på gården.


Och så lite av nästa sommars blomsterprakt. Frön från våra solrosor, blomsterkrasse, malva, rosenskära och sockerärter. Om några dagar ska jag lägga dem i små papperspåsar i väntan på våren!

Vik egna fröpåsar

$
0
0
Vi fick ett lugnt slut på veckan, jag och barnen. Jag har åkt på någon riktig dunderförkylning och barnen är lite halvkrassliga, så vi tog helg redan i torsdags kan man säga. Men så krassliga att vi inte orkade pyssla lite idag var vi i alla fall inte.
Fröerna från trädgården har legat och torkat på vår spis sista veckan och behövde få påsar att ligga och vänta på våren i, så vi plockade fram papper, saxar och lim och satte igång.



För småbarnsföräldrar är pyssel där barnen faktiskt kan vara med och greja de bästa. Och det här var nog ett ännu bättre barnpyssel än jag först trott. Åtminstone Edith var helt med på noterna och kunde till och med göra sina helt egna små påsar. Sixten freebaseade mest och klippte och klistrade hejvilt på sina pappersbitar. Lika roligt det!


Jag började med att rita upp en mall på tunn kartong. Den färdiga påsen är 10 cm hög och 7 cm bred. Sidorna som viks och blir baksidan är 4 cm breda, underdelen 2 cm, och locket 3 cm. Men det går ju att göra precis som man vill. Jag rundade av hörnen på underdelen och locket lite för snygghetens skull. 
Limma ihop, låt torka, stoppa i fröerna och limma igen locket. 


Och hjälp av små barnhänder fick jag att stoppa i fröerna. 


Ser fram emot att få plocka fram påsar med mina egna fröer att sätta i vår. Dessutom är det ju en väldigt rolig liten gå bort-present i vinter eller framåt våren! Kanske en påse blandade fröer så vännen får en överraskningsblomsteräng?





Veteax x3

$
0
0
 Det är alltid lite sorgligt så här års när allt som vuxit på fälten hela sommaren ska skördas och försvinna, även om det såklart också är väldigt roligt och nästan lite av feststämning att få skörda och fylla på djurens matförråd för vintern. Något jag brukar sakna lite extra är i alla fall vetefälten. Veteaxen är så ståtliga och vackra där de vajar lite försiktigt i vinden, och jag älskar den lite blågröna tonen de har innan de mognat. Förra veckan var det hur som helst dags att tröska vetet, men jag passade på att plocka lite innan allt låg tröskat i stora högar.



Så fina bara som de är i en glasburk på bordet istället för blommor.


Eller i en liten tunn krans. Tycker nog bäst om tunna kransar överlag faktiskt. Gillar det enkla och vackra med den här. Jag brukar göra en stomme av grövre ståltråd (Jag brukar gå och knycka av den stora rullen som Jonas ska ha till elstängsel. Man tager vad man haver! Men det är precis samma sak som tjock ståltråd.) som jag sedan binder fast blommor eller som här veteax runt.


Och så gjorde jag en lite tjockare krans av blandade höstblommor och enstaka veteax.
Låtsas inte om mina oputsade fönster eller gardinerna som har olika längd. Jag blandade ihop gardinerna i förra tvätten och den högra ska egentligen hänga i det andra fönstret. Gamla hus - Inte samma mått någonstans inte.


Kärleksört har vi massvis av i trädgården och utgör en perfekt bas i kransen. Den torkar dessutom väldigt vackert. De vita blommorna vet jag inte vad de heter, men jag fick dem och lavendeln i en fin bukett av en granne i slutet på sommaren (tack Inga-lill!). Den har hängt på tork i köket men passade så fint i en krans nu tyckte jag. Doftar underbart av lavendeln gör det ju dessutom.


Och så en bubblare - pysseltips från Edith. Hon visste precis vad hon skulle göra av vetet när hon såg det och plockade raskt fram kastanjer och tändstickor också. Rävar så klart! Den ungen alltså... Slutar aldrig förvåna mig med sin påhittighet och kreativitet!

Bara en helt vanlig ovanlig arbetsdag

$
0
0
Mina jobbdagar ser så helt olika ut nu för tiden. En par dagar i veckan jobbar jag som vanligt på förskolan, medan resten av veckan ser väldigt annorlunda ut. Just nu njuter jag så mycket av att kunna sitta hemma i lugn och ro och arbeta, men samtidigt är det så hemskt skönt att komma till en vanlig arbetsplats med kollegor emellanåt också.

Idag var i alla fall en jobba hemma-dag. Har forfarande nyp mig i armen-känsla varje dag när jag lämnat barnen på sin förskola och sedan får sticka hem och börja greja med nästan vad jag vill. För så känns det. 
Jag brukar börja med att äta frukost samtidigt som jag svarar på lite mail eller gör nödvändigheter på datorn.  Just idag åkte jag sedan in till vår lilla stad för att fixa några bankärenden, och efter det passade jag på att sätta upp lite lappar om ekoförskolan jag undersöker intresset för. 
(För er som inte bor här i trakten och hängt med i debatten så handlar det om att förskolan i vår lilla by, och fler landsbygdsskolor, ska läggas ned eftersom kommunen behöver spara pengar. Jag tror dock inte på att lägga ned landsbygdsskolor och förskolor för att sedan behöva bygga nytt inne i stan. Inte om syftet är att spara pengar. Istället har jag tagit fram ett förslag om hur kommunen, eller någon annan aktör, skulle kunna driva en ekoförskola här ute på landet. Tror många föräldrar skulle vilja köra sina barn till en sådan. Nu undersöker jag helt enkelt hur stort intresset skulle vara för en ekoförskola. HÄR finns en debattartikel jag skrev angående det hela förra veckan, om någon är sugen på att läsa.)

Sedan begav jag mig hemåt igen och ägnade resten av förmiddagen åt att skriva fakturor eftersom mitt bankgiro nu äntligen var fixat.


Sedan fixade jag lite lunch och åt tillsammans med Jonas (Bästa med att vara egenföretagare båda två! Vi kan äta mat ihop nästan varje dag. Lyx!) och Björn som jobbar åt oss på gården ibland.
Efter det hörde jag postbilen komma och skyndade mig ut, för idag väntade jag finpost. Mitt första frilansuppdrag publicerat i tidningen Vi i Villa! Efter maten-kaffet intogs samtidigt som jag beundrade detta och klappade mig själv på axeln. Ni som läser bloggen känner kanske igen det eftersom det redan synts här för några veckor sedan.


Och så spenderade jag resten av tiden innan barnen skulle hämtas med att redigera bilder från häromdagens inredningsfotografering hemma hos våra vänner Josefine och Fredrik. Deras hem är helt otroligt charmigt och ett av de finaste jag varit i. Hoppas på att få visa upp det för er i någon tidning framöver!
Så på ett ungefär kan en helt vanlig, ovanlig arbetsdag se ut för mig nu för tiden. Har flera hemskt roliga uppdrag och ett spännande bloggsamarbete på g att sätta tänderna i de närmsta veckorna.Tror jag måste nypa mig i armen igen!

Projekt ekplanta

$
0
0
Det hela började redan i julas. Jag fick den fantastiskt fina ekollonvasen designad av Estrid Ericson för Svenskt Tenn av min svägerska och svåger. Meningen är att man i den ska få ett ekollon att gro för att sedan växa till en liten ekplanta.


Jag har alltså väntat på hösten och ekollon ända sedan jul, och under tiden har vasen stått här i stringhyllan och varit fin. Ibland innehållit några små blommor.




Men så äntligen är det oktober och häromdagen gav jag mig ut på ekollonjakt i vår fina ekhage bakom gården. Lite svårare att hitta ekollon än vad jag tänkt mig var det. Det kryllade inte precis av dem, men tre små fina fick jag med mig hem, och nu ligger de i lite vatten och förhoppningsvis börjar någon av dem att gro om några veckor!


Håll tummarna nu! För funkar det inte och jag måste vänta ända tills nästa höst så vet jag inte vad jag gör, jag som alltid vill att allt ska hända nu på en gång. Helst igår. Jaja. Alla tummar hållna och så är det bara att vänta!

Majsskörd

$
0
0
Efter att ha varit hemma med en halsfluss-sjuk Edith några dagar var det så otroligt skönt idag att hon äntligen var så pigg att hon orkade gå ut.
Vi bestämde oss för att ta en liten promenad allihop i familjen och kolla till majsen på fälten runtomkring gården.


Majsen är som allt annat varit i år lite senare än vanligt. Men nu äntligen börjar den vara färdig!
Vi odlar alltså majs som vinterfoder åt våra och andras djur och fodermajs är inte riktigt lika söt som vanlig majs, men god ändå och funkar jättebra som mat åt oss också!


Särskilt för barn är det ett riktigt äventyr att traska in bland majsen som är ungefär 2,5 meter hög nu. De står i rader, så mellan raderna är gångar som blir som riktiga labyrinter när man går omkring där inne. Kul för barnen, läskigt för mamman som blir rädda att tappa bort en unge eller två.
Vi hittade ut allihop och fick med oss en del majskolvar hem.




Kokta eller grillade majskolvar med smör och salt kan vara bland det godaste som finns. Ikväll lyxade vi till det extra och gjorde vitlökssmör till också. Direkt från fältet till middagsbordet. Bättre kan det knappast bli.

Om att älska någon man aldrig har träffat och inte vilja något hellre än att få ha just den.

$
0
0

Det var i mitten på sommaren och vi började misstänka att jag var gravid.
Egentligen hade vi tänkt oss att det räckte med de två underbara vi redan har, och jag ljuger om jag säger att jag inte blev ganska orolig och trött vid tanken på en till.
Men ändå den där lite pirrande känslan i magtrakten.
Veckorna gick och illamåendet tilltog i takt med att magen började puta mer och mer. Vi vande oss vid tanken, och började kanske till och med längta lite till mars. Skräckblandad förtjusning. Tre liksom.
Räcker man till?

Och så kom dagen för den där första titten. 12 veckor och vi fick se ett litet tickande hjärta. Små rörelser på en skärm och kärlek vid första ögonkastet.
Allt såg bra ut fick vi höra. Men så plötsligt blev det tyst. Några sekunder för länge.
Oron.
Så får vi veta att något inte ser ut precis som det ska. Att det som upptäckts kan tyda på att något är fel. Kanske till och med allvarligt fel.

De där sekunderna av tystnad. När man på riktigt inser att det lilla livet på skärmen inte är något oplanerat som råkat börja växa, utan just precis den lilla människa vi vill få ta hand om och älska. Att vi inget hellre vill.

Veckorna har gått. Först långsamt. Men sedan lite lättare för varje vecka. Vi har förstått att det som upptäcktes inte måste betyda att barnet inte mår bra. Nu är vi redan halvvägs, och det har känts så konstigt att inte berätta något om det här på bloggen. Vi är så glada och tacksamma, men ändå har den där oron gjort att jag inte orkat skriva något om det. Allt förutom att veta om barnet mår bra har känts så trivialt på något vis.



Igår var vi och gjorde ett ultraljud till. Vi har hoppats, bett och trott att allt ska se bra ut. Och det gjorde det.
Fler undersökningar och ultraljud väntar, men än så länge ser allt bra ut. Och vi vågar hoppas ännu lite till på att det kommer att gå vägen och att barnet får må bra.
De flesta i vår närhet vet såklart om att bebisen är på väg, för det går knappast att missa vid det här laget. Och många vet även om oron som varit, och fortfarande finns.
Men nu känner jag att det faktiskt är dags att berätta för er. För det har känts lite som att jag ljugit när jag bara har skrivit om allt det där andra. Om roliga jobb och tipsat om fina pyssel. Så klart har jag varit väldigt glad för det också, men det har ändå varit en väldigt liten del av livet just nu.

Nu vet ni.
Nu vet ni att vi ibland oroar oss, men att vi ändå är så fantastiskt glada och hoppfulla och längtar alldeles förtvivlat efter att få hålla om det där lilla livet i mitten av mars.




Dagens

$
0
0

Först vill jag bara säga tack. Tack alla fina som delar med er av erfarenheter eller bara peppar efter förra inlägget. Och vi mår ju bra. Vi är väldigt hoppfulla och tror att bebisen också mår bra!
Det känns väldigt skönt att ha berättat för er i alla fall, även om jag inte vet hur mycket jag kommer skriva om det i fortsättningen. Lite grann i alla fall såklart. Eller mycket. Vi får se. 

Jag har haft två bra jobbdagar hemma igår och idag. Bland annat har jag grejat med det ni ser ovan! En liten sneakpeak på ett jobb som jag hoppas få visa i en tidning i vinter. Jag har lekt hemmasnickare och dessutom fått användning för min kanske finaste tygstuv. Blommigt i rött, rosa och orange. Jag har fått det från mormor som förmodligen sytt kläder till sina barn av det när det begav sig. Tänk va fint allt var förr. Lite kändes det allt att sätta saxen i det. Men resultatet blev toppen så jag är nöjd!

Söndagsro

$
0
0
Det är nåt visst med just söndagsmorgnar.  Och att idag vakna  till november, gråmulet och höstrusk. Jag kan inte hjälpa så här års att jag tycker det är riktigt mysigt. Att vakna först och gå upp och tända i vedspisen i köket och sedan äta långfrukost allihop medan Jonas och jag turas om att peta in vedträn. Då riktigt känner man söndagsfriden.
Vanligtvis brukar vi ge oss iväg till kyrkan när Jonas matat djuren, men idag hade han lite extra jobb eftersom det skulle komma en bil och hämta kor som skulle gå till slakt, så vi stannar hemma på förmiddagen och fortsätter med att göra ungefär ingenting några timmar till.


Två favoritljud i köket. Elden som sprakar i brasan, och katten som spinner i korgen. Assar har vi egentligen haft ända sedan vår första vinter  Kulla, men sista åren har han mest bott hemma hos en granne som tagit så bra hand om honom. Vi har låtit honom vara där eftersom det kändes som att hon hade mer tid för honom, men när grannen flyttade i slutet på sommaren började vi försöka få katten att förstå att han bor här hos oss igen. Det har gått sådär, men äntligen verkar han ha fattat galoppen! Barnen är överförtjusta och Assar är världens snällaste och sällskapligaste katt. Dessutom blir det så väldigt hemtrevligt med en katt i huset!


Barnen tillverkade kattleksaker och busade med Assar, och jag drack kaffe och åt pepparkakor med ädelostcreme. Och här kommer det, mitt allra bästa gravidtips. Det rekommenderas ju att man undviker ädelost när man är gravid, men efter att nu påbörjat min tredje pepparkaksäsong som gravid måste jag ju säga att jag känner mig ganska rutinerad och har kommit på ett livsnödvändigt knep (om man inte bara går och köper ädelost på tub, för det går bra att äta.) Värm 1-1,5 dl grädde och smula ned ett litet paket ädelost. Värm så det börjar bubbla, vid 70 grader dör alla bakterier, och ställ sedan in i kylen. Låt stå nån timme tills cremen svalnat och stelnat. Bred på pepparkakor eller använd som dipp. Hur gott som helst, och plötsligt känns det knappt jobbigt alls att behöva avstå vanlig ädelost!


Nu tänker vi inte göra någonting alls en stund till, vänta in Jonas och sedan bege oss till mina föräldrar för söndagsmiddag. En riktig slapparsöndag med andra ord!

Stora ystardagen

$
0
0
Nej nu får det vara nog med bloggpaus. Ibland bara blir det så, att bloggandet får stryka på foten för allt annat som ska göras. Ganska skönt faktiskt. Men nu får det räcka. 
Jag har äntligen blivit sjukskriven från mitt jobb på förskolan. Den här graviditeten suger musten ur mig måste jag erkänna, och att jobba med barn har helt enkelt varit för tungt och slitigt för kroppen redan nu. Men nu har jag fått vila lite mer än en vecka, och jag känner hur energin kommer tillbaka så sakterliga.


Häromdagen kom svärmor hit och vi satte igång med årets ystning! Ni som följt mig ett tag vet nog att vi brukar göra en omgång ost innan jul, och det lyckades vi med även i år. Vi har ju inte några egna mjölkkor kvar på gården, så den här gången fick vi hämta mjölk på en granngård istället. Lite sorgligt det där allt. Bonden vi hämtade mjölken från är också på gång att lägga ned mjölkproduktionen på sin gård. Sista mjölkgården i den här trakten. Och det är vansinnigt sorgligt. 
Nästa år får vi alltså se hur det blir med julosten...


Två runda fina ostar gjorde jag och nu blir det ett fasligt pysslande med dem några veckor framöver. Det ska bytas handdukar och vändas och gnidas med salt och lagas sprickor med smör. Men härligt och lite festligt är det allt att få skära upp osten till julbordet på julafton!



Adventspyssel i repris

$
0
0

Advent närmar sig med stormsteg! Mysigaste helgerna på året, och jag undrar om jag inte nästan tycker att första adventshelgen kan mäta sig med självaste julafton när det kommer till mysfaktor.
Det är hur som helst hög tid att börja adventspyssla och jag tänkte det kunde passa med ett inlägg med advents och julpyssel i repris. Här kommer några av de decemberpyssel jag slängt ihop de senaste åren helt enkelt.

 
Förra årets adventsljusstake blev en nästan löjligt enkel variant med glasflaskor med små lingonkransar ståendes på en teakbricka. Tycker de turkosa flaskorna gör sig så himla fint ihop med den bruna teakfärgen.


Ett annat plättlätt pyssel är att sy girlanger med symaskinen.  Hjärtan på tråd till exempel.


Har man inte möjlighet att sy går det lika bra att limma pappersbollar eller kanske stjärnor. Fina att trä upp på tråd som girlang eller kanske hänga i granen så småningom?


Skulle jag göra klädnypsstjärnor i år skulle jag göra ett helt gäng, måla vita och hänga upp tillsammans i ett fönster så de såg ut som dalande snöflingor...

Chokladkola med mandel och havssalt

$
0
0

Årets första julgodisbak ägde rum häromkvällen när jag blev sådär vansinnigt sugen på nåt gott och juligt till kvällens soffmys. Jag gör sällan en massa olika julgodissorter utan brukar mest göra olika varianter på kola och knäck.
Då använder jag mig oftast av principen lika delar grädde, socker och lite mindre sirap och kokar ihop tills smeten klarar kulprovet. Vill man ha en segare kola kokar man den bara tills smeten precis går ihop, och ju knäckigare och hårdare kola man vill ha, desto längre kokar man smeten.
När jag är nöjd med smeten klickar jag i lite smör och smaksätter med till exempel choklad eller saffran. Saffran och rostad kokos är en favorit, men den här gången hade jag bestämt mig för choklad, mandel och havssalt. En av de bästa godiskombinationerna jag vet tror jag bestämt.


Ca 40 st.

2 dl grädde
2 dl socker
1,5 dl sirap
50 g smör
2 msk kakao
1 näve sötmandel
Havssalt

Använd en stor kastrull så smeten inte kokar över. Mandeln brukar jag hacka och lägga i knäckformarna innan jag häller i smeten, så blir det inte så trixigt att pricka formarna utan att de välter.

När smeten klarar kulprovet, klicka i smöret och rör i kakaon. Häll i formarna med mandel och strö havssalt på toppen. Låt stelna.




Viewing all 131 articles
Browse latest View live