Quantcast
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

DIY - Papperspynt till jul

Nästan alltid tycker jag att det enklaste är det vackraste. Inte minst när det kommer till julpynt. Glitter, massa tomtar och blingbling är inte min melodi där. Enkla kransar, granris, levande ljus och julblommor däremot, det kan man nästan inte ha för mycket av till jul! Papperspynt tycker jag är så himla fint också. Och enkelt att göra själv!
Förra året gjorde jag en hjärtgirlang i papper att hänga över järnspisen och i år har jag pysslat ihop några varianter till. 


Jag använde mig av sidor ur en gammal bok i naturlära och gjorde några olika sorters julgranskulor...


...och en stjärngirlang!


Du behöver:

Papper. Här använde jag som sagt en gammal skolbok i naturlära.
Penna
Sax
Sytråd

Symaskin

Börja med att rita en mall. Ett tips för mall till julgranskulorna är att vika ett papper på mitten och rita halva julgranskulan vid den vikta delen av pappret. På så vis blir kulan helt symmetrisk när du klippt ut och viker upp.
Rita av mallen på pappret du ska använda och klipp ut delar. Till en stjärna har jag klippt ut tre lager, och till en julgranskula sex lager. Lägg delarna på varandra och sy ihop med symaskinen. Tänk på att spara tråd i toppen på julgranskulorna så de går att hänga upp. För att göra en girlang – Sy ihop en figur, sy några centimeter i luften och fortsätt i nästa figur. Vik ut ut alla sidor så figuren blir tredimensionell.
Häng upp i granen, ett fönster eller kanske i en dörrpost?


Tips! Använd olika färger på över- och undertråden i maskinen så ser snöret mellan figurerna tvinnat ut.  

Lördagsjobb

 Idag när jag vaknade hade jag en extra rolig jobbdag på schemat. Sista veckan har det inte blivit sådär mycket jobb gjort alls pga så himla ont i kroppen av graviditeten, men just idag hade jag bokat in en jobbdag tillsammans med fantastiska Anna som driver bloggen Pioner och Bröd (Ni känner säkert igen henne som en av finalisterna i årets Hela Sverige Bakar!). Och som tur var höll kroppen ihop. Puh. Och roligt hade vi!


Jag hade packat med mig en hel massa attiraljer till Grönshult. Vår glasveranda där skulle få agera fotostudio idag nämligen. Jag började med att riva fram ett par gamla skidor ur en av bodarna, provade ljuset och väntade sen in Anna och hennes smaskiga bakverk.


Hon anlände och hade så mycket gott med sig så det var inte klokt, och vi satte genast igång att fixa och dona. 


Och mest såg det ut så här. Kreativt kaos och mat lite överallt... Resultatet kommer bli toppenfint tror jag, och förhoppningsvis kan vi visa upp det i en tidning framöver!

Frostmorgon och granhuggning

 Den här hösten har vi faktiskt inte haft särskilt många frostmorgnar över huvud taget. Idag är plusgraderna tillbaka och vi vaknade till blött och ruggigt igen, men igår var morgonen sådär solig, kall och krispig. Med kamera och yxa i högsta hugg traskade jag ut i ett bete för att leta upp ett par små adventsgranar.


Som jag längtar efter fler sådana här morgnar...


Tre små granar fick jag med mig. En till köket, en till barnens rum och en att sätta utanför ytterdörren. Sen fick jag skynda mig in och lägga mig på kökssoffan ett slag, för att härja omkring på detta viset var visst lite mer än den här gravidkroppen tålde... 
                                     

Decembergrönt


Det smyger sig på lite mer juliga saker här hemma för varje dag som går. Inte minst gröna sådana såklart. Växter och saker från naturen smäller högra än glitter hos oss alla gånger (Om man frågar mig i alla fall. Edith kör nog hellre glitter och glamour, rosa plastgran och allt annat än less is more.).


Julstjärnor är fina såklart. Särskilt den här varianten med smalare och lite mindre blad tycker jag. Och så gillar jag ju att plantera i allt annat än krukor. Krukor kan ju för all del vara fint det med, men burkar och andra bruksföremål blir lite mer spännande!


Som hyacinter i kaffekoppar. 


Och så grönt från skogen förstås. Jag har faktiskt knappt tagit in nånting av lingonris och granris än. Den här julen kommer nog gå till historien som en av de enklaste här hemma. Även om jag alltid brukar hålla pyntet ganska simpelt så brukar det åtminstone dykt upp lite fler kransar och mer granris vid den här tiden... Men det kommer fler jular intalar jag mig själv och ligger kvar i soffan och vilar magen och fogarna.
Ett litet lingonrishjärta har det blivit i alla fall. Enklast möjliga. Ståltråd (stängseltråd kör ju jag här hemma), en fin spets och några kvistar lingonris.

Projekt Ekplanta- en uppdatering


I åtta veckor har jag väntat och väntat. Bytt vatten och gått och kikat en gång i kvarten ungefär. Slängt ur de andra två ekollonen som ruttnat inuti. Tänkt att det nog kanske inte blev nåt. Men så äntligen. Häromdagen fick jag se att det tredje ekollonet faktiskt börjat gro! Det är svårt att se det på bild... Men det har faktiskt spruckit upp, och där i mitten är det något litet som börjat växa! Snart kanske jag kan ha min lilla ekplanta i Estrid Ericsson-vasen...!

Året som gått






































Hej igen efter en lååång julledighet.
Vi har haft en fin men intensiv jul. Vi har ju lyckats med konststycket att få ett av våra barn precis innan jul och det andra precis efter nyår. Den här tiden är med andra ord precis fullspäckad med kalas och en massa förberedelser. Lyckligtvis är ju nummer tre inte beräknad förrän i mars, så lite andrum får vi innan nästa veva med kalas börjar. Jonas fyller den 12:e mars, jag den 20:e och bebisen är beräknad den 18;e. Puh.
I alla fall har jag en hel hög med bilder från julveckan som jag tänkt visa, men eftersom det ju är nyårsafton och allt passar det bättre med en liten kort tillbakablick tänkte jag.

Förra året gjorde jag två inlägg som sammanfattade bloggåret, i år får ni se nio av mina mest gillade instagrambilder från året. Vårt finrum gillar ni uppenbarligen! Och uppenbarligen är det väldokumenterat av mig... Bebiskulan och en hel massa blommor verkar också gå hem.

2015 alltså. Vilket år! Omvälvande på så många sätt. Både bra och ganska tufft, men framför allt så fantastiskt spännande. (Lite väl spännande ibland...!)
Jag har lärt mig så otroligt mycket. Kommit på vad jag vill arbeta med, startat företag och blivit gravid med vårt tredje barn ungefär samtidigt, skrivit debattartiklar och gjort tidningsjobb, och mitt i allt detta har vi sadlat om från mjölkbönder till köttbönder. Ett händelserikt år med andra ord, och jag hoppas nog att nästa blir åtminstone lite lugnare, även om jag hoppas få hålla på med lite av allt det andra samtidigt som vi tar hand om och lär känna vår nya familjemedlem.

Bloggen har vuxit och det är jag så himla glad för. Jag kan fortfarande inte fatta att ni faktiskt är så här många som intresserar er för vad jag pysslar med. Och jag blir så glad, men förvånad, när ni kommer fram och hejar och säger att ni brukar titta in här. Tack, tack, tack för alla era kommentarer och hejarop!

Gott nytt 2016!


Januari för ett år sedan

Gott nytt år!
Hoppas ni alla hade en fin nyårskväll. Vår blev inte som vi först hade tänkt (när blir nyår det egentligen??), men väldigt mysig ändå. Det var meningen att vi skulle firat med ett gäng vänner här hemma hos oss, men dagen innan fick jag och mina jobbiga sammandragningar kapitulera. Är man höggravid så är man. Vi ställde in och bestämde oss för att göra en egen liten mininyårsfest med bara familjen. Vi käkade oxfilé från vår alldeles egna kviga (Himmel vilket fint kött det blev den här gången!), åt salta pinnar och marängsviss och spelade yatzy hela långa kvällen ända tills vi alla fyra slocknade i stora sängen strax innan kl 22. Så himla skönt.

Eftersom jag inte gjorde någon lång årssammanfattning för hela 2015 tänkte jag att jag skulle försöka göra en varje månad det här året. En tillbakablick på vad jag grejade med för ett år sedan liksom. Så här kommer den första - januari för ett år sedan.



Edith och jag sträckläste Bullerbyböcker, av de gamla fina upplagorna, och så visade jag upp gamla fina loppisfynd i barnrummet.


Amaryllis och hyacinter byttes ut mot tulpaner och ranunkler och jag började plocka fram pelargonerna från vintervilan. Snart är det dags igen!


Årets första bloggpyssel blev den här lampslingan! Jag hittade de första lampskärmarna på loppis och började samla. Nu har jag ju gjort flera stycken och hade glömt att den första slingan faktiskt hängde här från början...


De sista pelargonerna åkte fram och jag började ta sticklingar...



... som jag omsorgsfullt valde fat åt.


Jag planterade pärlhyacinter och drömde om ett större potatisland, som ju blev verklighet till våren.



Och så gjorde jag ett samlingsinlägg med svar på hur och varifrån flera av våra lampor kommer ifrån. Fortfarande är det en utan de vanligaste frågorna jag får här och på instagram, så det inlägget tåls att länkas igen. Eftersom de allra flesta av våra lampor är sådana jag gjort eller fixat till själv på något sätt så blev det ett riktigt DIY-inlägg med massa lamptips!

Och det var förra årets blogg-januari. En massa lamppyssel och blommor mest. Det här året gissar jag på... äh jag vet knappt? Pelargoner om några veckor, nåt syprojekt till bebisen och kanske kanske (om fogarna håller för en tur på loppis) nåt fint loppisfynd? 

Att hellre ta ut glädje i förskott än att sörja i onödan.

Det är lite för tyst här tycker jag också.
Och ärligt talat har jag faktiskt senaste veckorna inte känt någon som helst lust att blogga överhuvudtaget, kanske till och med funderat på om det verkligen är något jag ska hålla på med framöver. Men det vill jag ju egentligen. Det är bara den här helt vansinnigt uttröttande graviditeten.

Jag är hemma om dagarna, och sjukskriven på halvtid för alla jobbiga sammandragningar jag dras med (Har varit ungefär lika dant alla tre gångerna för mig, men snäppet värre för varje gång.). Försöker jobba lite hemifrån med småprojekt i mitt företag och göra lite pappersjobb åt Jonas.
Bebisen är beräknad att komma i mitten av mars och det känns helt evighetslångt kvar, även om jag hoppas lite (läs mycket!) på att den kommer några veckor tidigare precis som sina syskon.


Och så är det den där smygande oron som jag skrev lite grann om i höstas. Som vi faktiskt lyckats hålla ganska så på avstånd flera månader. Men nu när det närmar sig så känns det. Ganska mycket faktiskt.


På det första ultraljudet vi gjorde i början av hösten upptäcktes att barnet hade en ovanligt bred nackspalt.
Vi har alla våra tre graviditeter tackat nej till att göra ett kub-test. Kub är ett blodprov som tillsammans med mått på bebisens nacke i det tidiga ultraljudet ger sannolikhetssiffror för att bebisen skulle ha någon typ av kromosomfel.
Vi har valt att inte göra det eftersom det dels bara är sannolikhetssiffror. Det går alltså att få ett helt friskt barn även om oddsen är de sämsta, och tvärt om. Men också för att vi faktiskt bestämt oss redan första graviditeten för att behålla barnet oavsett vilken kromosomuppsättning det har.


Vi var alltså inte på ultraljudet för att göra ett kubtest utan för att se att det faktiskt fanns ett litet hjärta som tickade. Men så kunde hon som utförde ultraljudet se utan att mäta nackspalten att den var ovanligt bred och kände sig tvungen att ändå informera oss. Så klart.
Vi har gjort flera extra ultraljud efter det för att se om barnet har några andra tecken som tyder på kromosomfel eller missbildningar, men allt ser ut precis som det ska. Kromosomförändringar kan finnas ändå, och eftersom vi valt att inte göra fostervattensprov pga av missfallsrisken så får vi inte veta säkert förrän barnet föds. Vi har fått sannolikhetssiffrorna 1/51 för Downs syndrom (som ju faktiskt inte behöver betyda att barnet är sjukt) och 1/54 för en allvarligare sorts avvikelse där barnet inte mår bra. Väldigt mycket bättre odds än vi först trodde, även om det jämfört med normala siffror räknas som hög risk.
I alla fall bestämde vi oss ganska så fort för att fokusera på att det faktiskt betyder att barnet till mer än 98 procents chans är friskt och mår bra. Att fokusera på de där 50 eller 53 barnen som faktiskt inte har något kromosomfel. Att hellre ta ut glädje i förskott än att oroa sig och på något vis sörja alla sjukdomar den skulle kunna ha i onödan.


Så vi väntar och längtar. Och hoppas och tror att allt är bra. Det är en stark unge jag har i magen. Rörligaste och starkaste av alla tre jag haft där inne tror jag.



För några dagar sedan plockade vi ned vagnen som Jonas och hans storasyster åkte i som bebisar från svärföräldrarnas vind. Så fin att jag inte vågat använda den med de andra barnen eftersom vägarna häromkring ofta är så leriga. Men nu kändes det som sista chansen att få köra omkring med den där fina, så vi bestämde oss för att plocka fram den och använda som finvädersvagn helt enkelt. Som jag längtar.
Häromkvällen sydde jag lite nya sängkläder till vagnen. Rutigt madrassöverdrag och småblommigt täcke av ett tyg jag köpte i Paris förra våren.  Och så  är alla pyttekläder framplockade och tvättade och jag går förbi dem minst en gång om dagen bara för att plocka upp och kolla och inte kunna förstå att det snart ska få vara en liten människa i dem.

(Och ja, det är vi på bilden! Vår första sommar i Kulla. Unga som bara den och skulle snart gifta oss. Lika kära fortfarande, bara lite äldre och förhoppningsvis klokare.)


DIY - En blommig resväska

De senaste veckorna har mitt pysslande varit i stort sett obefintligt. Inspirationen på noll och fokus mest på att orka med alla måsten. Men så kom det smygande tillbaka. Pysselsuget. Det började med en tanke om att sy de där sängkläderna och hänget av virkade kulor till vagnen som skymtade i förra inlägget. Och sådär tycker jag det brukar vara med inspirationen. Den går oftast inte att tvinga fram, men om man bara hjälper den på traven lite och tar tag i något man tänkt så brukar det trilla på med fler idéer. Här har det sista dagarna både blivit ett och två och tre pyssel efter barnvagnsfixet. Tack och lov. 


 När jag sytt täcket av det småblommiga Paris-tyget kom jag på att det skulle passa perfekt att klä om en av resväskorna vi användt som leksaksförvaring med. Jag har sett så fina resväskor klädda i tyg på flera ställen, t.ex hos Loppanpoppan, och tänkt att jag måste testa nångång.


Den här fina röda väskan köpte jag på Erikshjälpen för några tior i höstas. Superfin men lite sliten, så den mådde bara bra av lite renovering.
Tyget för övrigt har jag ju sagt att jag köpt i Paris. Blev så glad när jag fick syn på det för det påminner mig massor om ett tyg som funnits på diverse hemsydda grejer hos min mormor och morfar när jag var liten. Och en hel del grejer har det hunnit bli av de metrarna jag köpte. Lampskärm, sängkläder och väska än så länge.


Enklaste sortens DIY - det enda som behövs är tyg, resväska som har en kant där tyget går att pilla in, lim och nåt att pilla in tyget med under resväskans kant (jag använde en matkniv.)
Klipp ut en lagom stor bit tyg, lite lite större än själva ytan som ska kläs. Limma på väskan, sätt på tyget, och peta in tygkanterna med hjälp av en kniv eller liknande.
Klart! Finaste sortens förvaring eller bara snyggaste väskan att packa i.

Gravidlistan

Det råder ju lite av babyboom i bloggvärlden, och den här listan har jag läst hos en hel drös gravida eller före detta gravida bloggerskor som Madeleine , EmmaElsa och Clara. Jag kan ju inte vara sämre jag, så här kommer den. Gravidlistan.


När blev du mamma?

Edith föddes ungefär två månader innan jag fyllde 23. Jag hade alltid tänkt innan att jag nog säkert skulle va ungefär som min mamma var när hon fick mig när jag fick mitt första barn. Och det var jag, så jag tyckte inte det var särskilt ungt. Fast det var det ju faktiskt. Men bra! Gillar tanken på att jag när hon är 20 faktiskt bara kommer vara 43.

Hur många barn har du?

Edith som är fem år nu, Sixten som är tre, och snart snart en liten till.

Var graviditeterna planerade?

Både Edith och Sixten var planerade, även om vi inte någon av gångerna räknat med att vi skulle bli gravida så fort vi tänkt tanken typ. Men den här tredje rackarn var inte planerad. Lite skräckblandad förtjusning kände vi allt först eftersom vi nästan hade tänkt nöja oss med två. Ändå kändes det på något vis så självklart från första stund att vi skulle ha en till. Så välkommen men inte planerad.


När berättade du om graviditeterna?

Ganska så tidigt för våra familjer och nära vänner. Minns att när vi berättade om Edith så var hon stor som ett hallon, för det var vad vi sa till mina föräldrar. Att jag hade ett litet hallon i magen.
Den magiska vecka 12 har vi väntat till att göra det mer officiellt. På bloggen berättade jag det inte förrän vecka 20 (de förra graviditeterna hade jag inte startat bloggen än.), även om jag visat en bild på magen på instagram några veckor innan det.

Hur många barn vill du ha?

Det här är vår sista och det är jag ganska så bergsäker på. Jag har alltid tänkt innan jag fick barn att jag nog skulle vilja ha tre, men såklart varit väldigt medveten om att det inte är självklart att ens få ett barn. Innan vi fick Edith var jag till och med tvärsäker på att vi skulle ha svårt för att bli gravida. Ganska konstig noja när man bara är lite över 20 och aldrig försökt, men det kändes verkligen så och jag kunde vara ganska orolig för det ibland.
Vet inte om det är för att jag är uppvuxen som ett av tre syskon, men jag har alltid tänkt mig själv som en med tre barn. Tills vi fick Sixten. Hans första två år var han lika intensiv som ett helt gäng andra barn så då tänkte jag att det fick vara nog.

Tätt ihop eller långt isär?

Det måste väl ändå räknas som ganska tätt ihop det här. Även om det kommer skilja mer än tre år på Sixten och bebisen. Och det är nog ungefär som jag tänkt mig. Kanske att jag trodde lite tätare. Har nog jämfört med mina syskon där också. Undrar om det är vanligt? Att jämföra och tänka sig att en egen barnaskara ska bli ungefär likadan som den man är uppvuxen i.
Jag är äldst av mina syskon, och min syster precis två år yngre. Sen skiljer det bara 1,5 år mellan henne och vår lillebror. Väldigt tätt har jag kommit på sen jag fick egna barn. Särskilt det där med ett tredje barn när det första bara är drygt tre år. Puh.


Har du oroat dig mycket under graviditeterna?

Med Edith och Sixten oroade jag mig faktiskt knappt någonting. Det fanns inte i min tankevärld att det inte skulle gå bra liksom. Och det gick ju bra. Lite orolig var jag med Sixten förresten, orolig att jag skulle bli inlagd på sjukhuset på slutet som jag var med Edith. Men det ordnade sig och jag var sjukskriven hemma istället. Den här gången har jag varit väldigt orolig. Åtminstone i början och första månaderna efter att vi fått veta att det fanns tecken på att barnet kanske inte är friskt. Sen har jag lyckats vara ganska lugn faktiskt, för jag tror att allt är bra, och det mesta talar ju för det. Är det inte det så tar vi det då.
Lite orolig är jag förresten också för att det ska gå för snabbt. Sixten tog inte ens fem timmar på sig från första lilla känningen tills att han var ute. Gjorde skäl för sitt smeknamn Blixten redan då med andra ord. Eftersom vi har en timmes bilväg till sjukhuset kan jag inte låta bli att noja lite...

Hur var graviditeterna?

Första var helt okej förutom ganska mycket sammandragningar ända fram tills att Edith tänkte titta ut redan i vecka 32. Då blev jag inlagd och låg på sjukhuset i sängläge praktiskt taget hela tiden och efter fyra veckor och tre (!) misslyckade vändningsförsök eftersom hon satt i skräddarställning i magen blev det kejsarsnitt i vecka 36 när hon kom ut helt färdigbakad. Så sluttampen med låååånga dagar på sjukhuset var hemskt jobbiga, men resten helt ok.
Andra gravditeten kräktes jag så hemskt mycket tills jag i vecka 16 nångång kom på att det hjälpte om jag inte fick i mig minsta lilla socker. Så det blev en hälsosam graviditet om inte annat. Jag blev sjuktskriven i vecka 32 den gången med för massa jobbiga onda sammandragningar, och läkarna sa att jag inte skulle gå tiden ut den gången heller, men han höll sig inne ända tills vecka 38 ändå.
Den här graviditeten har ärligt talat varit sjukt jobbig exakt hela tiden med hemska sammandragningar sen vecka 14 ungefär. Plus en hel drös med andra krämpor. Hu. Tredje gången gillt liksom.

Gillade du att vara gravid?

Bitvis de andra gångerna. Den här gången? Nix. Inte det minsta. Förutom att det kommer leda till att vi får ett barn till. Och att man får gå och puta med magen exakt hur mycket man vill utan att folk ska tro att man är gravid när man inte är det. För det är man ju.

    Foto Johanna Svensson @fotografjohanna

Visste du vilket kön det skulle bli?

Med Edith och Sixten tog vi inte reda på det, och jag var bombsäker på att det var flickor båda två. När chocken lagt sig att Sixten var en han så hade vi så så förjordat svårt att komma överens om ett namn. Han var sex veckor gammal innan vi enades, så den här gången bestämde vi att vi skulle ta reda på könet för att ha lättare att bestämma namn i tid. Ha. Lika svårt ändå visar det sig...

Apropå förlossningar. Hur har de varit?

Helt olika eftersom Edith föddes med planerat snitt och Sixten den vanliga vägen. Men bra båda två. Hemskt jobbigt men snabbt som sagt med Sixten... Ärligt talat minns jag inte så mycket från de timmarna när det gjorde som ondast, men ändå på nåt vis väntade jag hela tiden på att det skulle bli ännu värre.  Har haft så bra upplevelse av båda förlossningarna att det känts som att det inte spelar någon roll om det skulle bli snitt eller ej den här gången. Dock ser det just nu ut som att det kommer bli snitt igen eftersom den här ungen verkar vara lika envist bestämd som sin syster om att ligga åt fel håll...

Hur var första bebistiden?

Otumlande såklart. Vilken omställning! Men båda barnen har varit ganska så nöjda de första månaderna, och vi har inte behövt vanka omkring med ledsna barn överdrivet många nätter... Dock tog det ett tag för båda barnen innan de böjade gå upp i vikt så det var ganska så oroligt. Särskilt första gången. Vi fick gå på vägning hos BVC flera gånger i veckan, och jag minns lyckan när Edith för första gången hade gått upp. 80 gram (yttepyttelite!)hade hon gått upp ändå när vi kom en dag och jag blev så otroligt lättad...Sen har det sagt tjoff i viktkurvan för båda två och helt plötsligt har de varit runda och goa med hur mycket valkar och veck som helst.

Hade ni bestämt namnen sedan innan?

Inte helt. Fast Edith var vi ändå ganska säkra på. Det var vårt förstanamn, och det passade som tur var. Sixten var jag övertygad om var en liten Kerstin.
Den här gången har vi haft ett namn som vi kallat den några månader, men nu plötsligt blev vi osäkra...

Ett råd till blivande mödrar?

Att strunta i alla goda råd som slängs över en hit och dit. Tänk själv och känn efter vad som känns bra istället. Och googla inte så himla mycket. Måste du googla, läs bara vettiga sidor som 1177. Läs för allt i världen inte en massa trådar på familjeliv.se ( Ett råd jag påminner mig själv om jämt. Svårt att låta bli dock.)


Februari för ett år sedan

Ny månad och därmed en titt bakåt i bloggarkivet.... 


Februari förra året var inte min inläggstätaste månad. Men lite dokumenterades i alla fall. Som att jag bakade frukostbullar. En hel massa gånger vill jag minnas till och med.


Och började hämta ägg hos hönorna efter deras vintervila. I år har vi efter höstens besök av räven bara kvar en liten stackars höna och en tupp. Ett gäng av de halvstora kycklingarna och ett gäng hönor blev rävmat och några sprang till skogs och kom aldrig mer igen. Hemskt sorgligt, och Sixten har haft rävskräck hela vintern efter den traumatiska dagen.
Så det lär inte bli sådär värst många ägg framöver... Men tanken är väl ändå att vi ska fylla på i hönshuset så småningom med några fler höns.


Lite pysslande i form av två sydda dockor fick jag dokumenterat också. Edith och Ärtan närmare bestämt. Vill också minnas att jag vek papperstranor den här månaden och gjorde en mobil till min systerson som fyllde ett. Men fastnade på bild gjorde den visst inte...

Februari det här året har jag inte några som helst planer för känns det som. Hoppas mest på att månaden går fort, att vi förhoppningsvis får en liten bebis i slutet av månaden (några veckor tidigt i så fall, men ungefär så dags som syskonen tittade ut.), och att jag slipper någon längre sjukhusvistelse. Allt därutöver är en bonus. (Guldbonus för en liten, liten loppisrunda...)

Ska man bojkotta Arla?

Jag gissar att en del av er såg Uppdrag Gransknings program om Arla igår kväll, och eftersom jag fått en del mail så har en del av er också förstått att det var jag och Jonas som medverkade som före detta mjölkbönder. (För den som inte sett går det fortfarande att se på SVT play.) Jag har fått en del frågor och det diskuteras livligt i sociala medier efter programmet, så därför vill jag bara klargöra ett par grejer.

Granskningen handlade ju alltså egentligen inte om mjölkkrisen, utan om hur Arlas ledning har använt pengar till dyr representation i form av bl.a. golfrundor, lyxmiddagar, sprit och golfutrustning
Totalt oacceptabelt om ni frågar mig, och det tror jag de flesta håller med mig om. 

Inte för att vi på något vis tror att de pengarna de lagt ut där skulle kunnat rädda några mjölkbönder från konkurs, eller oss från att behövt skicka mjölkkorna till slakt. Mjölkkrisen är så otroligt mycket större, och de här pengarna är verkligen i sammanhanget bara en liten, liten droppe. Men att mitt uppe i en sådan kris där ägarna, dvs. bönderna, går på knäna och mjölkgårdar går i konkurs varje dag visa sån respektlöshet och lägga böndernas pengar på lyxvaror, det är så fel som det bara kan bli. Någon som fattat sådana beslut, även om de efteråt (när de förstått att saker kommer komma fram i ljuset) bett om ursäkt och försökt rätta till, skulle inte jag vilja ha som ansvarig för mina pengar.

Men. Det är jätteviktigt att påpeka att det inte hjälper våra svenska mjölkbönder (som de flesta levererar till Arla) ett dugg att uppmuntra till bojkott av Arlas produkter. Och det här har jag fått frågor om på flera håll. Ska man bojkotta? Är det bättre att köpa mejeriprodukter från små lokala mejerier?
Att konsumenter slutar köpa Arlaprodukter leder inte till bättre förutsättningar för Sveriges mjölkbönder utan snarare till ännu fler konkurser och mjölkgårdar som tvingas lägga ned. Inte alls bra varken för svenska mjölkbönder eller Sveriges framtida livsmedelsförsörjning med andra ord.

Vi köper både Arlaprodukter och produkter från vårt lokala mejeri, för givetvis vill vi stötta dem också. Jag tror att om svensk mjölkproduktion ska ha en chans att överleva på sikt så är det de små lokala mejerierna som gäller.
Både när vi själva var Arlabönder och nu när vi har lagt ned mjölkproduktionen så har vi resonerat som så att det bästa är att köpa de dyraste svenska produkterna i mejerihyllan. Att visa på att konsumenterna är beredda att betala vad våra svenska livsmedel faktiskt är värda.

Så nej. Att bojkotta Arla hjälper inga bönder. Men stötta gärna de mindre mejerierna också!


Gravidcravings, vitaminer och isglass

Jag kan inte säga att jag brukar vara sugen på nåt särskilt konstigt när jag är gravid. Den här gången visade lite låga blodvärden sig på det viset att jag varit hemskt sugen på kött. Inte så konstigt egentligen eftersom det förmodligen varit precis vad kroppen behövt.
Och så har jag i några veckor nu närapå tömt vårt vinterförråd på syrliga bär. Frusna röda vinbär har jag knaprat som en tokig. Sen om det har med graviditeten att göra, eller att kroppen bara försöker boosta med vitaminer så här årets bacilltätaste månad vet jag inte. 
I alla fall så tänker jag att är det något det där bärförrådet i frysen är till för så är det väl för att få i sig så mycket vitaminer som möjligt de här månaderna. Så vi äter bär som om det inte fanns någon morgondag. Typ. 


Häromdagen provade jag att göra egna isglassar. Jag mixade jordgubbar, röda vinbär och lite citronsaft slätt, och hällde i muffinsformar av silikon. Det finns ju kanonbra glassformar att köpa, och jag tror nästan jag ska slå till på några, men muffinsformarna fungerade utmärkt de med. 
Jordgubbarna var så söta, och eftersom det var just syrligt jag ville ha behövdes inte nåt sötningsmedel. Annars kan man ju söta lite som man vill. Kanske med honung?


När jag fyllt formarna tryckte jag i brist på glasspinnar i ett halvt sugrör i varje glass, och så fick de stå i frysen fyra-fem timmar innan de var klara.


Sen provsmakade vi. Och hjälp vad gott det blev. Edith som inte alls är mycket för sötsliskiga glassar hurrade och gav glassen 10 poäng av 5 möjliga. Godkänt med råge alltså.
Så nu tömmer vi frysen på vinbär, hallon, blåbär och jordgubbar, äter glass för glatta livet och hoppas på att hålla oss friska lite till!

En liten bebishörna

Jag har klivit in helt och hållet i bebisbubblan redan nu och har bestämt att det får vara lite så. Blogginlägg lite sporadiskt när jag orkar och känner för det. För den mesta tiden nu går åt till att vila och orka med alla vardagsbestyr.
Och fram till förra veckan har jag knappt orkat med att fixa särskilt mycket alls till bebisen, men plötsligt kom den där lusten att boa och fixa över mig. Eller kanske först till Edith som hejade på mig och tyckte vi borde fixa i ordning en liten bebishörna i sovrummet.


Så vi plockade fram spjälsängen, som jag egentligen hade tänkt måla om till den här omgången, men det får bli senare i så fall. Och så plockade vi fram fina gamla loppislakan, hängde upp en ljusslinga och vek filtar och bebiskläder för glatta livet. Så otroligt mysigt att ha ett "stort" barn som hjälper till den här gången och nog också på nåt sätt behöver förbereda sig för bebisen med att fixa i ordning åt den.

Den virkade lilla koftan hade min pappa som liten, och den blommiga mössan tror jag min mamma haft. Inte lagom än till bebisen men kanske till slutet av sommaren.




Har letat mig halvt fördärvad efter en gammal trasig Elsa Beskow- bok som jag tänkt göra små tavlor av till bebisen. Minns att jag lagt den på ett bra ställe, men kan inte begripa var...  Men i alla fall har jag fyndat Elsa Beskows "Putte i Blåbärsskogen" på bokrean (tips, tips!), så den passade fint som lite prydnad här. 


Nåt annat jag letat mig halvt fördärvad efter är den lilla bruna asken på bilden. Inte för att jag ju trott att bebisen ska behöva lida mössbrist, men jag hade verklgen för mig att jag fått en liten ask med två små söta gamla mössor från min mormor. Och så till slut, när jag letade efter Elsa Beskow-bilderna hittade jag istället asken....


Så ordentligt och prydligt utmärkt. Och finaste gamla skokartongen. 


Och så innehållet. Jag dör nästan så fina. En gul och en vit bomullsmössa till samlingen. Raraste.


Några till ur samlingen. Och kanske det bästa med att vi den här gången får vår bebis framåt vårkanten istället för mitt i vintern. Mer användning för tunnare bebismössor! Hurra!

Äntligen

Så kom hon äntligen.
Jag kommer skriva om det mer senare, men just nu räcker det med att hon är här. Och hon mår bra. Vi mår bra.
Sent i lördags kväll fick vi åka in och bara ett par timmar senare var hon hos oss. 47 cm lång, 3290 gram tung och alldeles, alldeles perfekt.


Vi lever i vår lilla bubbla. Fokuserar mest på att lära känna den här lilla krabaten.




Kanske allra mest funderar vi över om det är en liten M som vi trott hela tiden hon var i magen, eller om det möjligtvis är en liten B. Och så känner vi en sån obeskrivlig tacksamhet. Att det blev just hon och att vi faktiskt får ha henne.



"Bara det är friskt."

Visst har nog de flesta hört någon säga det. Och kanske till och med sagt det själva, i alla välmening. 
För jag förstår ju det. Att det alltid sägs med välvilja.
Men den här graviditeten har jag ändå blivit lite ledsen varje gång jag fått höra det. 
” Vill ni ha en pojke eller flicka? Nej det spelar ingen roll förstås. Bara det är friskt.”

Bara det är friskt. 
Bara det är normalt. Bara det är som andra.
Men om det inte är det då? Får vi inte önska oss det här barnet då?

I början av graviditeten fick vi veta att vårt barn löpte större risk än många att ha någon utav tre kromosomavvikelser och här och här har jag skrivit lite om det tidigare. Vi fick trots att vi tackat nej till KUB-test veta att vår bebis hade en så ovanligt bred vätskespalt i nacken att de kände sig tvungna att tala om det för oss. Att en så bred spalt oftast betyder att barnet har någon form av kromosomavvikelse.

Bara det är friskt.
Men det jag hoppas mest av allt är att vårt barn ska få känna sig önskad och värdefull precis som hon är. Att hon räknas. Oavsett hur många kromosomer hon har. Att hon alltid får vara sig själv.
Givetvis hoppas jag också innerligt att alla mina barn ska få må bra och slippa sjukdomar så långt som möjligt. Men när det inte är möjligt, då vill jag att de får känna sig välkomna och inkluderade ändå.

Idag är det den internationella Downs syndrom-dagen och förra året hakade vi på initiativet Rocka Sockorna för att uppmärksamma detta. Det här året känns det väldigt speciellt och ännu viktigare för oss.

Viktigt att vartenda barn och varenda vuxen har rätt att finnas till och är värdefull.

Att vår flicka, som trots allt visade sig födas med en helt vanlig uppsättning kromosomer, har rätt att vara precis som hon är.
För med eller utan extra kromosom har vi alla våra egenheter och olikheter, styrkor och svagheter, och jag tror inte på att försöka sortera bort det som är udda.

Idag har vi på oss udda strumpor och skriker lite extra högt att olika är bra. För vår dotters och alla andra lika olika och lika underbara barns skull.



Hon har ett namn!

Våruppror

 Min fantastiska Bonjour blogs-kollega Emma och hennes lika fantastiska våruppror börjar bli något utav en tradition, och det med rätta. Så här års behöver våren all hjälp på traven den kan få!

I ärlighetens namn har jag mest traskat omkring här hemma i mjukisbrallor de senaste veckorna, men idag bestämde jag och Britta oss för att det var dags för oss att haka på det där vårupproret.


Britta sportar sin mormors gamla blommiga hätta från 60-talet och jag krängde på mig mitt nyaste inköp i klädväg. Knalligaste vårkappan som är lite för tunn för att våga ränna omkring i utomhus än så länge om man inte vill åka på mjölkstockning. Så vi höll oss inomhus.


Men tror nog våren fattar vinken ändå.


Haka på vårupproret med vettja! HÄR kan ni läsa om hur det går till.

Hyr vårt sommarhus utanför Vimmerby!

Uppdatering : Vecka 24, 27-34 fullbokat.


 Ni som följt mig ett tag vet ju att vi har den stora lyxen att förutom Kulla få ha Jonas släktgård som ligger 1,5 mil härifrån ungefär. Den ligger i den lilla, lilla byn Grönshult bara ett par kilometer från Katthult, eller Gibberyd som byn heter, platsen där filmerna om Emil spelades in. Det är hur som helst ett riktigt drömställe och så mycket småländsk lantidyll det bara kan bli.

Under sommaren brukar vi hyra ut huset veckovis, och det tänker vi göra även i år!


Grönshult ligger alltså mitt i Astrid Lindgren-trakterna. 2,5 mil till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld, 1,5 mil till Mariannelund och nära till både Katthult och Bullerbyn. Drömsemester för en barnfamilj skulle jag vilja påstå! Eller bara fantastiskt rofyllt och avkopplande för den som gillar närheten till djur, natur, skog, sjöar och gammal kulturbygd. 


 Eller bara vill sitta en vecka på den här glasverandan. Det bästa jag vet tror jag nästan.. 
'



Fem sängar finns i huset (och massa plats för extra luftmadrasser t.ex.), och givetvis toalett, dusch varmvatten och det mesta man behöver i hushållsväg. 

Vi tar 4000:-/veckan , och särskilt veckorna 27-32 brukar bli uppbokade snabbt, så först till kvarn!

Släng iväg ett mail till mig på johannaikulla@gmail.com om ni skulle vara intresserade! 


Aprilmåndag

I måndags efter att vi lämnat av Edith och Sixten på förskolan stack Britta och jag iväg till Grönshult. SMHI hade utlovat 12 grader och sol och vi hade bestämt oss för att det var perfekt väder för en vårstädning och lunch på verandan.





Vi öppnade upp och lät spetsgardinerna fladdra i vinden och satte igång. 


Eller ja. Jag satte igång. Britta låg mest på en filt på golvet och var världsgullig i sin fina gula kofta som hennes farmor stickat. 


Vi sjasade bort spindlar och damm. Men den här rackaren satt turligen inte inne i huset. Huvaligen. Den hittade jag i den gamla matkällaren där jag stack in huvudet och lika snabbt drog ut det. 


Syrenbuskarna knoppas. Ljuvliga tider.


Och vitsipporna flockas.


När vi fejat klart dukade vi upp härlig nästan-sommar-lunch på verandan och ringde dit Jonas. Potatissallad med rädisor och spenat. 


Och så for vi hem.. Bästa sortens vårmåndag. 

Viewing all 131 articles
Browse latest View live