Quantcast
Channel: Johanna i Kulla
Viewing all 131 articles
Browse latest View live

Höstfynd

$
0
0
Jag tänkte ni skulle få kika lite på några av mina senaste fynd. 
Lite så här tänker jag mig min höst:


Jag ska dricka en väldig massa kaffe mest bara ur mina nyaste koppar. Egentligen hittade på loppis i slutet av sommaren. Men ändå. Nästan höstfynd. Skåpet de står i är också ett utav mina senaste köp. Supskåp brukar de kallas för sådana där små, men mitt fick bli ett kaffekoppsskåp pga mitt icke-supande. Med dörren på vid gavel så alla får se mina snyggaste koppar.


Och så ska jag flänga fram klädd ungefär så här. I fyra olika sorters fynd:

Nämligen ett stycke Erikshjälpenfynd i form av en stickad Islandströja i Ull. Vansinnigt tjock och varm och i nyskick. Kanske mitt bästa fynd prismässigt. Önskar mig kalla och klara höstdagar så jag får dra på mig tröjan snart.

Och så ett garderobsfynd - Min pappas gamla motorcykel-scarf som jag gärna knyter om håret. Bästa frisyren för mitt ostyriga hår som måste klippas snarast.

Ett facebookfynd - Min lilla handväska gav upp häromveckan, och jag hittade en finfin ny-gammal på facebookloppis. Läder och lagom stor och för en billig peng.

Och så det bästa av allt. En av MÅNGA fantastiska klänningar jag fick för några veckor sedan. Så fynd vet jag kanske inte om jag kan kalla det. Men en väldigt fin gåva. Jag har nämligen fått ärva en kompis farmors nästintill hela 60-talsgarderob. Trodde jag skulle smälla av när Elin och Andreas hojtade att de hade kassar fulla med mönstrade klänningar till mig. Den här prickiga blev snabbt en favorit. En sådan som funkar lika bra till stövlar och stickad tröja hemma som till klackar, kofta och ett snyggt halsband på fest. Bästa sorten. Tack snälla Gunnel!




Äntligen höns (igen)!

$
0
0


För ett år sedan hade jag en så himla fin besättning Kindahöns, och jag var extra nöjd med den sommarens kull kycklingar. Två tuppar, sex hönor och tio fina halvstora kycklingar hade vi. Tills en morgon när jag kom ut och det låg fullt med fjädrar utanför hönshuset. Med bankande hjärta öppnade jag dörren in till hönshuset och där var allt ännu värre. En skärrad tupp och två livrädda hönor satt uppflugna på pinnen. Ett par hönor låg döda, kycklingarna var försvunna och överallt hur mycket fjädrar som helst. Vi gissade på att räven tagit sig in i hönsgården och in genom den lilla ingången till hönsen. Förmodligen har han ätit ett par, skrämt några så att de sprungit till skogs (Vi hittade en av tuppkycklingarna levande i ladugården några veckor senare, men lyckades inte få tag i honom eftersom han blivit så skygg.), och ett par blev så skrämda att de dog av chocken. Ingen rolig morgon i Kulla inte.


Så tuppen Sven och två hönor kamperade själva hela den vintern. Tidigt på våren dog en av hönorna, förmodligen av ålder, och nu i början på sommaren försvann den sista hönan spårlöst. Stackrars, fina Sven blev ensam. Han har hängt med oss i trädgården, och när getterna kom blev de hans nya flock. Lite fint ändå.


Jag började leta efter nya Kindahönor. Det är en svensk gammal lantras som kommer inte alls långt härifrån, så det är så himla kul att få ha sådana hönor som alltid funnits häromkring. De värper inte riktigt lika mycket som framavlade värphöns, men i gengäld är de jordens snällaste och lugnaste.
Men det skulle visa sig vara snudd på omöjligt att få tag i ett gäng visade det sig. En höna ungefär 30 mil härifrån var vad jag kunde hitta. Det kändes lite väl långt bort. Så slängde jag ut frågan på mitt instagramkonto. Och jag måste ha världens finaste följare - allt ifrån stuga på Gotland till höns har ni nu fixat fram åt mig.

Snälla, snälla Emma, @torparliv, skrev och sa att jag kunde få köpa tre Kindahönor av henne. Till råga på allt kunde hon ta med dem uppifrån Närke till oss i Vimmerby när de skulle till Astrid Lindgrens Värld nån vecka senare. Snudd på det snällaste jag hört!


Så nu har Sven sällskap igen och mycket stolt över sina tre damer. Och Edith har döpt dem till Agda, Stina och Ulla-Fina. De två sista efter Britta som egentligen inte heter nåt utav dem, men som fått smeknamnet Britta-Stina Ulla-Fina. När storasyskonen inte kallar henne för Vilddjuret förstås.

Blogghjälpen - Tillsammans gör vi skillnad.

$
0
0



Nu har jag suttit alldeles för länge och försökt hitta de rätta orden. Men de finns bara inte. För hur går det att beskriva hur oerhört orättvis livet är?
 Att mina barn får leka, bo, sova och äta. Vara helt och hållet trygga. Att jag fått möjligheten att ge dem det, medan så många andra mammors och pappors enda chans att ge sina barn trygghet är att sätta dem på en livsfarlig båt över ett stort hav. Bara tanken är helt omöjlig.

Vi är ett gäng bloggare som gått samman för att försöka göra något. Att använda det vi har för att göra en liten skillnad. På tio dagar vill vi med er hjälp försöka samla in 10 000 kronor till människor på flykt. Pengarna kommer oavkortat gå till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

HÄR hittar ni insamlingen. Klicka på länken och ge en stor eller liten slant. Tillsammans kan vi göra skillnad! Visst är ni med?

Vicky Inoue
Emily Dahl
Emma Sundh
Lovisa Hellström
Johanna Alm
Julia Eriksson
Sara Edström
Karoline Pettersson
Flora Wiström
Isabelle Pedersen
Tove Larris

Ätbart höstfint

$
0
0
Det dignar av bär och frukt i naturen nu, och även om vi inte tar till vara på alls så mycket som jag skulle vilja och tycker att man borde, så försöker vi så mycket vi hinner. Och det bästa är ju när man kan slå två flugor i en smäll. "När det är både fint och gott, då är det bra" sa Edith, och jag kan inte annat än att hålla med! Häromdagen gjorde vi köket höstfint samtidigt som vi fyllde på vinterförråden med torkade nyttigheter.


Rönnbär är ett så hemskt underskattat bär tycker jag. Dels är de otroligt vackra och kanske det allra finaste höstpyntet både inomhus och utomhus, och så är det nyttiga. Supernyttiga. Jag brukar torka dem på tråd och sedan använda i musli eller bröd som extra vitaminboost.


Vi pärlade de vackraste pärlgirlanger. Vanlig sytråd och en nål använde vi.


Och så använde vi en bråkdel av alla äpplen vi har i Grönshult i år och gjorde äppelringar. Penslar man ringarna med citronsaft så blir de inte bruna. Fast bruna ringar funkar lika bra de med såklart.



Och så hängde vi upp över järnspisen. 


Vackrare pynt får man leta efter.

När vi var på Gotland del II - Leva Kungslador

$
0
0
 I mitten av augusti var vi på Gotland en vecka, och en utav dagarna gjorde vi en utflykt till omtalade Leva Kungslador utanför Visby. Och jag förstår varför det är omtalat. Vilket ställe!
Av alla tips vi fått som folk tyckte vi absolut skulle åka till så var det här ändå det bästa tror jag. Loppislador och antikaffärer i all ära, men när man semestrar med tre små vildar så är de besöken mest svettiga och ångestladdade. Så skönt att då få komma till ett helt barnvänligt ställe som dessutom är vansinnigt snyggt och med massa intressanta saker att upptäcka för både stora och små.


Som en lekskog. Ungarna hade kunnat stanna hela dagen och gunga och leka i trädkojor. Älskar den gula pinnstolsgungan och har storslagna planer för en liknande i Kulla till våren.


Höstlikt, trots bara augusti. Och nästan magiskt att gunga under trädkronorna över en bädd av löv. 


Som sagt. Mycket att kika på för stora och små. Konst, odlingar och till och med en husfabrik med ekohus. 

Vi lunchade också. Men kameran stannade tyvärr i väskan då. Kan dock verkligen rekommendera deras buffé! Fräscht och gott. Britta tittade sig storögt omkring och sportade blommig hätta på sniskan.


Blir jämt så himla sugen på att odla en massa när jag ser sådana här odlingar. Sen slutar det med ett par rader morötter och lite spenat i början av sommaren varje år... Men en vacker dag, då tusan ska jag ha sådana här.





Instagram september

$
0
0

 Jag tänkte det kunde vara dags att kika på några av förra månadens instagrambilder. Följ mig där också om ni inte redan gör tycker jag! @johannaikulla heter jag såklart.


Månaden började fint med att vi hämtade hem de två Linderödsgrisar som vi köpt. Så himla pepp var jag, och är fortfarande! Det började med en rymning, men än så länge är det faktiskt den enda grisrymningen vi haft... 


Nästan hela september vara rena rama sommaren och om kvällarna var vi ute hos djuren nästan jämt. 


Sommarvädret fortsatte och vetet växte sig högt. Ett sånt äventyr att springa omkring i.


Men solen gick ned tidigare om kvällarna och lyste rätt in i vårt sovrum innan den försvann bakom trädtopparna. Det är fint det där kvällsljuset tycker jag.


En söndag åkte vi på utflykt till ostbutiken Räven och Osten några mil bort. Vi smakade ost och käkade vildsvinskebab, men mest kikade vi på de gamla traktorerna som stod uppradade. Bästa söndagsnöjet tyckte barnen.


Och så var det den ljuvligaste kvällen. Vi tog med oss kvällsmackorna och gick till skogen där kvällsolen förvandlar allt till guld. Där åt vi vår kvällsmat och kikade ner mot vår gård. Livet är bra fint.


Vårt sovrum för ett år sedan

$
0
0
Den här veckan sprang verkligen iväg med mig. Har fått just ingenting gjort känns det som och den känslan är sååå frustrerande. Men igår förstod vi i alla fall anledningen till Brittas gnäll och stökiga nätter de senaste dagarna. Ont i örat igen. Tre gånger har hon hunnit med öroninflammtion på sina sju månader, men idag verkar det tack och lov vara lite bättre.
 Men kameran har legat på sin plats hela veckan när jag har kånkat och tröstat ledsen bebis, så idag  började jag rota i bildarkivet för att se om jag hade något gammalt att visa er. Då hittade jag det här!

För ganska precis ett år sedan fotade jag vårt sovrum för tidningen Amelia. Det publicerades i vintras har jag för mig, men än har jag inte visat upp det för er. 
Så här kommer det - vårt sovrum för lite drygt ett år sedan. Förutom lite stök och en babysäng så ser det nära på exakt likadant ut fortfarande.


Vår säng är ett av de få större inredningsköp vi gjort som inte är ett loppisfynd. Vi köpte den i en lokal möbelaffär för pengar vi fick i bröllopspresent för sju (!!) år sedan och det köpet har jag inte ångrat en sekund.


Och förutom överkast, kuddar och pläd så är det inte mycket som inhandlats nytt i det här rummet. Lamporna och skolplanscherna har vi fått, stolarna som vi har som nattduksbord hittade vi på gården.

 '
Och fönstren som orsakade ett smärre rabalder här hemma innan jag målat dem. Både Jonas och ett par hantverkare som hjälpte oss med renoveringen tyckte jag var tokig. Men de ångrade sig allihop när de fick se resultatet.


Byrån stod i vår lillstuga på gården när vi flyttade in, men då målad i rött och blått. Som jag minns det så var just byrån mitt första projekt här i huset så den känns lite speciell. Efter den har många möbler och pryttlar kånkats in från bodarna och dammats av eller piffats till.



Efter att jag fotade inlägget om Brittas båt blev jag lite sugen på att byta ut skolplanscherna till dem jag använde vid fotograferingen. Tyckte det passade bra med lite blå toner, särskilt som åtminstone den ena av de här är lite väl vårig för att hänga året om. Får se om jag kan med att spika nya hål i väggen bara...

Bonjour DIY - Gör en plåtburkslampa

$
0
0
Visst har ni saknat Bonjour DIY? Det har jag och mina bloggkollegor i Bonjour Blogs gjort i alla fall!
För er som kanske inte hängt med så länge så körde vi i våras en pysselstafett där vi turades om att presentera ett roligt DIY varje torsdag. Nu tänkte vi dra igång igen, och först ut är jag!
Är ni sugna på att göra något av våra pyssel vore det superkul att få se! Lägg gärna ut en bild på instagram och tagga med #bonjourdiy så hittar vi.



En gammal plåtburk,ganska så sliten och fyndad på loppis för en femma, en liten lampskärm, en lampfot, konservburksöpnnare och sprayfärg. Vad kan det bli av det?
Om jag säger att det dessutom går på max tio minuter plus lite torktid..?
Japp. Busenkelt helt enkelt, och något som verkligen sätter stilen i t.ex. barnrummet.

Sixten behövde en liten myslampa till sitt rum tyckte både han och jag, och som ni vet vid det här laget ligger det mig inte för att på direkten springa till närmsta lampaffär. Vi rotade fram en gammal lampfot i förrådet och en burk som vi nyligen köpte på en gårdsloppis. Väldigt fin men inte i så bra skick att man skulle vilja hälla sitt kaffepulver i precis. Perfekt att göra om till något annat med andra ord.

Vi började med att skära loss botten från burken med hjälp av en konservöppnare. Locket sitter väldigt hårt på just den här burken, gör det inte det kan man ju limma fast det.
Sedan gick vi ut och sprayade insidan av burken och lampfoten med vit färg. Insidan är bra att ha vit för att ljuset från lampan ska bli vitt och inte färgat.


För att den nya skärmen skulle ha något att sättas fast i lampfoten med satte jag den lilla lampskärmen i tyg inuti burken. Och samma sak här - skulle den vara mycket mindre än burken kan man ju limma fast den också för att hålla den på plats. Min passade så fint att den liksom fastnade ändå.


Färdigt!


Allt materialet förutom sprayfärg går lätt som en plätt att hitta billigt på loppis. En liten lampskärm eller stomme, och en trist lampfot går förmodligen att hitta för ett par femmor.

Obs! Tänk på att använda en glödlampa som inte blir så varm. Alltid bra att tänka på såklart, men kanske särskilt när det blir lite instängt av plåtburken.


Det har blivit ett helt gäng lamppyssel här på bloggen genom åren. 
Ofta är en lampskärm superlätt att göra själv och så sätter det en rolig prägel på rummet att ha en lampa som ingen annan har. HÄRHÄRHÄR och HÄR hittar ni ett gäng andra lamppyssel jag snott ihop om ni vill kika.

Nu släpper jag pysselstafettpinnen vidare till Emma!

Nyårsönskningar

$
0
0
Så tänkte jag bara glida in här och låtsas som att det regnar. Vadå tre månader sedan förra inlägget?
Inga närmre förklaringar eller ursäkter tänker jag försöka mig på. Livet är bara så just nu tänker jag, och försöker känna ett lugn i det också. Att det får bli som det blir med bloggande och sådana grejer.

Vi har det bra och försöker klara vardagen med tre barn och gården så lugnt och smidigt som möjligt. Eller smidigt är nog helt fel ord i sammanhanget, för smidigt är det nog just inget som är. Smärtfritt är väl snarare ett lämpligare ordval. Men härligt har vi det!


Nytt år och nya möjligheter. Jag brukar inte ge några nyårslöften, och inte göra några stora förändringar just för att året blir nytt. Varje dag är ju faktiskt en möjlighet att förändra saker eller börja om. Eller hitta på nytt.
Men nu har jag faktiskt gått och klurat på några grejer som jag skulle önska för det nya året. Inga storslagna grejer, men sånt som skulle vara kul att få greja med helt enkelt. Eller som jag vill lära mig. Och det är inga löften, bara önskningar, men tänker att om jag skriver ned dem så är det lättare för mig själv att komma ihåg och ta tag i helt enkelt!

Så här kommer de, rätt upp och med - mina önskningar för 2017, om man bortser från de självklara - att vi och alla våra nära och kära får vara friska och må bra och så vidare....


1. Jag vill ODLA! Alltså odla på riktigt. Jag har ju småodlat lite grann några år. Lite potatis här, några rader morötter där och lite blommor. Men alltså. Jag gillar inte att göra saker lite halvdant egentligen, men lyssnat på alla som säger att man ska "börja lite smått". Nu är jag TOKinspirerad av Sara Bäckmo som driver bloggen Skillnadens trädgård. Hon gör ingenting halvdant eller småskaligt, utan försörjer hela sin familj med grönsaker året om. Vilken grej! Alltså, lite realistisk är jag ju ändå och förstår att jag inte kommer hinna med att fixa en hel köksträdgård i år som kan förse oss med så mycket mat, men jag skulle så gärna vilja odla lite mer rejält av de grejer vi äter mest av. Så det blir nåt med det och inte bara extra sallad och morötter ett par veckor mitt i sommaren.
Om ni inte redan följer Sara på alla hennes olika kanaler tycker jag absolut ni ska. Hennes entusiasm och odlarglädje är helt omöjlig att värja sig mot. Nästan oavsett om ni odlar eller ej. Här är hennes BloggYoutube-kanal och podcast, kolla in vad mycket spännande!


2. Jag vill snickra. Hallå, inte några hus liksom, men mindre projekt. Just  när det kommer till snickrandet är jag ofta lat, eller tror mig inte om att kunna, och överlåter till Jonas om det behövs mer än att borra lite i nåt av mina pysselprojekt. Vet inte varför jag fått för mig att jag inte kan, annars är jag nästan jämt som Pippi Långstrump och tänker att " Det har jag aldrig gjort förr, så det är jag säkert bra på.", Jag tänker helt enkelt sluta vara rädd för att ta mig för sådana projekt. Klart jag kan liksom om jag bara får öva lite.



3. Jag vill ju blogga! Verkligen. Det är så roligt. Så jag hoppas att jag kommer hitta tillbaka till ett sätt som funkar. Tror jag måste tagga ned lite. Inte ha sådana jättekrav på varje inlägg utan vara lite coolare helt enkelt. Ett blogginlägg får inte ta timmar att knåpa ihop. Åtminstone inte jämt. Jag bloggar ju för att jag vill berätta och kunna inspirera med de grejer jag gör, och då måste jag ha tid att göra grejer. Det blir ju knäppt om jag försöker slå knut på mig själv för att blogginläggen ska bli så himla bra att jag till slut inte hinner göra någonting kreativt alls. Så jag ska försöka hitta tillbaka till det, ett lite annat sätt att blogga och verkligen göra det på mitt sätt. Det är så lätt att titta på andra bloggar som man gillar och tänka att de har den ultimata bloggen som jag måste efterlikna, eller att läsa tips om hur man får besöksstatistiken att skjuta i höjden. Men det är inte jag helt enkelt. Nu tänker jag göra det här på mitt sätt. Om det så är att det dröjer månadsvis mellan inläggen (förhoppningsvis inte!). Är ni fem personer som vill läsa så är jag lika glad som om ni är 5000. Det får liksom inte bli en piska att hålla uppe fina siffror. Hoppas ni vill vara med!

Kanske fylls listan på med tiden. Vad vill ni göra eller bli bra på det här året?





Hur hon målat mina känslor med nya färgstråk

$
0
0

10 månader och så nyfiken på världen.
Helt omedveten om all uppståndelse och oro innan hon föddes. Så självklar hos oss, men helt omedveten om att ha vänt allt i mig upp och ned. Att jag tänkt så många gånger att jag aldrig kommer bli mig själv igen, för hur blir man det efter att ha burit ett barn under hjärtat i nio månader, burit det tillsammans med oron att det kanske kommer dö? Det gör något med en. Trots att all oro visade sig vara obefogad.

Jag tänker på de nya färgstråken hon målat mina känslor i. Och inser att de nog aldrig kommer försvinna. Kanske blekna, men att hon förändrat mig för alltid. Att det här varit något som format om hela mitt liv. Målat nya, mörkare nyanser mitt bland alla andra färger som är jag och mina erfarenheter. Det ger ett annat slags djup till färgpaletten som är mitt liv, och det är vackert.

Kanske fortsätter jag alltid ligga vaken om nätterna ibland för att lyssna så hon andas, men förmodligen inte lika ofta. Förundras hoppas jag alltid fortsätta göra. Förundras över livet och påminnas om att vara tacksam.



Britta föddes helt frisk, efter att på det första ultraljudet haft en extremt bred nackspalt, 6,5 mm, vätska längs hela ryggen och rumpan och även lite framme på magen. 

Om att älska någon man aldrig har träffat

Att hellre ta ut glädje i förskott än att sörja i onödan

"Bara det är friskt"

Killingar, kultingar och vårlängtan deluxe

$
0
0
Jag är nog inte precis ensam om att drömma mig några månader fram i tiden stup i kvarten just nu. Men alltså, den här vintern har min vårlängtan nått helt nya höjder. Jag kan liksom inte bärga mig. 

 

Man kan ju tycka att det borde ge upphov till tillräckligt mycket vårlängtan bara att tänka på alla vår- och sommarkvällar ute i hagen hos de här ovan (som har vuxit en aaaaning sen den här bilden togs!) Lägg då till att om det blir som vi tror så har Lisa och Anna fått minst varsin killing nångång i april eftersom de sedan början på november fått gå ihop med vår bock.
Jag pallar inte. Blir helt rörd och tårögd bara av tanken att få komma ut till deras box i stallet en morgon och hitta ett nytt litet knytte. 


Dessutom kommer förmodligen hagen här, bakom vårt hus, bokstavligen krylla av kultingar. Och det är med skräckblandad förtjusning som jag tänker på det... Vi har nämligen tre(!) suggor som vi tror är dräktiga... Vi spenderade halva hösten med att leta efter en lämplig galt att ta hem till våra Linderödssuggor Svea och Wilma. Och när vi hittade honom råkade det vara så att man liksom fick en till sugga på köpet. Hehe. Det var ju det här igen med att jag och Jonas har lite svårt för att göra saker lite sådär lagom. Nä. Pang på. Gasen i botten. På gott och ont. Men oftast väldigt roligt.

Så japp. Tio kultingar (ibland fler!) är inte ovanligt att EN sugga får. Vi vet helt enkelt vad vi gör i vår och sommar i alla fall. Gullar med kultingar och killingar och matar grisar för jämnan. Och till hösten säljer vi griskött för glatta livet...

Som vi längtar!

När våren kom till Kulla

$
0
0
Jag tror det var den där dagen förra veckan. Den där morgonen jag föreställt mig ända sedan i höstas. Hur vi kommer ut på morgonen och går till stallet. Kanske att något av barnen hinner först och får upptäcka ett nytt litet knyte i halmen.
Den dagen kom våren på riktigt tror jag, som om den just då bestämde sig för att bita sig fast ordentligt. Dagarna därpå började gräset att grönska i hagarna runtomkring gården, och allt som tidigare känts trist och fult i vinterslasket fick som ett nytt skimmer omkring sig. Det är konstigt det där tycker jag, att lite grönt runtomkring kan göra allt så mycket vackrare.
Det är den härligaste tiden just precis nu.
Och den allra härligaste tiden kom på dagen med Kerstin, en onsdagsmorgon i slutet på mars.


Vår lilla Kerstin.
Jösses vad med uppmärksamhet den där lilla killingen får. Knappt en vecka gammal springer hon redan och möter de stora barnen, eller ligger nöjt bredvid Britta i barnvagnen. Världen utforskas med små skuttande hopp, det tuggas på skosnören och nosas i ansikten.


Nu väntar vi bara på att vår andra get ska få sin lilla killing också. Vilken dag som helst nu, och vi kan knappt bärga oss. Aldrig hade jag väl trott att jag skulle kunna bli så fäst vid några djur.





Projekt köksträdgård - Varmbänken

$
0
0
Minns ni att jag skrev i början på året om mina nyårsönskningar?
En punkt på listan var att jag önskade att 2017 blev året då jag började odla lite merän tidigare.
Hela vintern har jag gått och drömt om en ordentlig köksträdgård, eller åtminstone lite mer än mina tidigare tre pallkragar och ett potatisland.

Och vet ni? Nu är jag på gång!

I februari kom jag på hur jag skulle vilja ha det ungefär, och påbörjade lite smått att flytta min lilla köksträdgård från platsen den var på förut, till vår stora baksida, mitt framför de gamla magasinen.

Det första projektet blev att starta en varmbänk. Baksidan av trädgården ligger norr om vårat hus, men är stoooor, så köksträdgården hamnar nu i söderläge, framför magasinslängan kan man säga. Där är soligt nästan hela dagen, och kändes som bästa stället att anlägga en varmbänk.
På alla hjärtans dag satte jag och barnen igång. Vi staplade tre pallkragar på varandra, och började fylla med färsk hästgödsel blandat med
halm från ladugården. En väldig massa bra material för att få upp temperaturen i bänken helt enkelt.


(Till att börja med fick översta pallkragen vara en trasig en eftersom jag hade hjärnsläpp och inte kom ihåg var jag gjort av mina hela pallkragar. Förvirringen släppte lyckligtvis och nu är den utbytt mot en hel.)

Sedan isolerade jag hela lådan med en massa torr halm, la på fönster, och stoppade om bänken med gamla trasmattor om nätterna.
Varje dag vattnade jag med riktigt varmt vatten (ibland utblandat med kiss hehe) och efter några dagar började temperaturen att stiga! Jag var helt lyrisk och sprang och mätte temperaturen stup i kvarten. Jonas tyckte jag var helt kocko, och att jag kanske kunde vara liiite coolare när tempeaturen inte steg som jag ville.
Har man tur kan ju en varmbänk bli uppemot 70 grader varm, men min ville inte riktigt bli så varm, utan stannade av på ca 25 grader. Väldigt häftigt ändå, när temperaturen ute låg runt nollan, och snön ibland yrde.

I slutet av februari sådde jag. Sommarmorötter, spenat, ruccola, rädisor och portlak. Och det började gro! På min födelsedag den 20e mars smakade jag det första lilla späda ruccolabladet i snöslaskväder. Vilken grej!



I slutet på mars såg det ut såhär i varmbänken. Spenat, ruccola och rädisor. Morötterna ha börjat titta upp, men syns inte i bild.
Förr har jag alltid trott att det absolut inte går att så något innan första maj. Vilken dundermiss.
På det här viset går det ju till och med att skörda finfina grönsaker innan jag förut ens hade en tanke på att så!

Sista veckorna har jag tagit till vara på varje ledig stund för att greja lite med min blivande köksträdgård.
Till att börja med tänkte jag mig två bäddar, ca tre meter långa vardera framför magasinet. Jag ville ha någon slags ram runtom och började leta virke i våra gömmor. När sedan Jonas lyckades trolla fram virke som var hela sex meter långa kändes det dumt att inte använda hela. Så två 6x1 meterslådor spikade vi ihop häromkvällen. Tunnan som står i mitten har jag tänkt ha blommor i, liksom det runda landet jag grävt runt tunnan.



Jag har en bild i mitt huvud hur jag hoppas att det kommer se ut här senare i sommar. Lite fler pallkragar, slingrande krasse, bönor och luktärter, och alla mina små plantor som nu huserar i vårt vardagsrum. Lite flis i gångarna mellan lådorna. Vad tror ni? Hänger ni med och ser om jag lyckas?

Ny vardag

$
0
0

Sedan några veckor tillbaka håller vi på och försöker komma in i någon slags ny vardag. Nya rutiner. Det tar ett tag, men jag tror vi är på gång. Edith och Sixten har börjat gå längre dagar på förskolan, Britta hänger hos farmor några dagar i veckan, och jag - trumvirvel- försöker jobba! Här hemma. Några timmar ute på gården med djuren, lite pappersarbete, och så lite av mitt egna - frilansandet jag sjösatte och fick igång lagom tills Britta föddes. Så är tanken i alla fall - en salig blandning, och det känns så roligt om än lite läskigt och svårt att hitta rätt balans än så länge.


Men just därför känner jag lite hopp för den här bloggen igen! 
Jag har inte tillåtit mig att ha dåligt samvete över dålig uppdatering sista tiden, men blivit väldigt glad när ni hojtat till och sagt att ni saknar den. Jag har ju gjort det jag med, och samtidigt fått tid att tänka efter över hur jag skulle kunna få det att funka. Hoppas jag. 

Förmodligen kommer jag visa mer av livet och arbetet på gården. Den biten har verkligen inte visats mycket här egentligen, ganska konstigt med tanke på hur stor del av våra liv den är. Men när jag startade bloggen var det inte tänkt att vara en blogg om det. Utan om allt det andra jag gillar att göra - färg och form, gamla saker, inredning och pyssel. Det kommer jag såklart fortsätta med, men jag är säker på att det kommer dra ganska mycket åt båda hållen. Lite sådär lagom spretigt, så som jag är.


Så tänker jag. Och så tänker jag att jag så gärna vill höra vad ni tycker. Varför kikar ni in här? Vad är ni nyfikna på, och vad brukar ni tycka är mest intressant när jag skriver om? Eller är det bilderna ni gilla mest? Texterna? Jag bli SÅ glad om ni berättar! Kommentera här, eller skicka ett mail till mig på johannaikulla@gmail.com.


Jag utlovar härmed alltså en salig blandning av grisar, fint porslin, odling, loppisfynd, DIY, koskit, bullriga barn, vintage, piff och lagårdskläder. Kanske inte allt på samma gång, men lite lagom huller om buller och kors och tvärs alá Kulla.

Köksträdgården växer fram

$
0
0
Så kul att ni verkar gilla mitt projekt med köksträdgården!
Jag fortsätter att ta vara på varje liten ledig stund och sakta växer det fram något på baksidan av trädgården.

Bakom de stora odlingslådorna har jag fixat två pallkragebänkar till, förutom varmbänken som står i mitten av de tre.
Vi har ganska mycket sniglar i trädgården på sommaren, och av erfarenhet vet jag att vissa grejer helt enkelt är så mycket enklare att hålla sniglarna borta ifrån om man odlar lite på höjden. Så tre pallkragar höga har jag gjort mina små odlingsbänkar som är tänkta mestadels till olika sorters sallad och bladgrönsaker.

Jag velade mellan att måla lådorna och ramarna i svart eller rödfärg, men valet föll till sist på rött. Det ser så himla fint ut ihop med allt det gröna som kommer växa. Egentligen kanske inte målning hänger ihop med min första tanke om att fixa en köksträdgård så enkelt som det bara går, men ju mer jag fixar, desto roligare känns det att göra något som känns enhetligt och snyggt, inte bara praktiskt.


 Lådan längst till vänster sådde jag i igår. Jag har tänkt mig hela tiden att jag vill ha lite olika sorters bönor och ärter längst bak i lådorna, så de kan klättra lite längs med de faluröda väggarna på huslängan. Då behövs klätterstöd, och en av fördelarna med att bo på en gammal gård är helt klart all gammal bråte. Ett gammalt hjul till en hästräfsa hittade jag i våra gömmor. Perfekt klätterstöd för mina bondbönor!


Det blir lite som en sport för mig, precis om med inredningen i huset, att kunna använda mig av saker vi redan har.
Det kommer bli så fint det här tror jag och känner mig nästan pirrig när jag tänker på blommande och doftande bondbönor som klättrar här i sommar.


Förutom bönorna har jag satt lite mer sommarmorötter, piplök, dill och lite spenat och ruccola mellan raderna. Första omgången spenat, ruccola och rädisor är snart färdiga för skörd i varmbänken.



På något vis vill jag stänga in min lilla köksträdgård. Skärma av. Göra en tydlig inramning. Tanken är ju att gångarna mellan bäddar och lådor ska vara täckta av flis, och då behöver jag någon sorts gräns mot resten av gräsmattan.
Jag har letat fram ett gäng störar som jag nog tänker använda mig av, och nu grunnar jag på om jag ska bygga någon slags smala odlingslådor att sätta störarna i och ha resten av luktärter och bönor i. Förstår ni hur jag menar? Som ett slags levande staket eller mur av slingrande grönt. Jag grunnar vidare, och letar virke i våra gömmor...


Ena odlingsbädden är fylld med jord. Här grävde jag diken att fylla med gödsel. Den andra bädden är inte riktigt klar,  Jag tror jag tänker fylla den med trädgårdsskräp som löv, grenar och kompost, och sen ett lager jord ovanpå.


Åtminstone en liten stund om dagen försöker jag lägga på köksträdgården. Helst skulle jag ju lägga varenda vaken sekund här just nu, men försöker nöja mig med att varje liten arbetsstund är en liten bit framåt. Nu ska jag försöka bestämma mig för om kvällens jobb blir att fixa odlingsbädd nummer två, eller att fixa pallkragebänk nummer tre... Eller kanske börja lägga på flis? Jag är så nyfiken på att se hur det kommer se ut!

Påskvecka och härproducerat pynt

$
0
0



Så är vi redan framme i påskveckan. Jag tror barnen började fråga i mellandagarna efter jul om det inte skulle bli påsk snart. Så evighetslångt det kändes då, och så hux flux är det redan dymmelonsdag. Och jag har lyckats trolla fram åtminstone lite påskfint. Precis som vanligt tycker jag det enklaste är det finaste. Inte hundra kycklingar och färgranna fjädrar överallt, men gärna lite mer färg, kvistar från naturen och ägg framme på bordet. 



Fjädrar har vi inne för första gången på flera, flera år. De där köpefjädrarna från affären är sedan länge bojkottade här hemma med tanke på de stackars djur som får lida för att vi ska få lite påskfint. I år har vi lite mer höns, och jag har varit förutseende och gått och samlat en massa vita fjädrar som de tappat senaste tiden.


Mitt påskris för i år - påskliljor och körsbärskvistar från trädgården. Och fjädrar från hönshuset. 


När påskpysselsuget gjorde sig påmint häromdagen knatade jag ut i trädgården, knipsade ett gäng skott från vårt stora pilträd och snodde ihop till en dörrkrans. Pil är helt fantastiskt lätt att använda. På våren är de nya skotten på trädet både långa och mjuka, perfekta att tvinna om varandra och forma som man vill. 


Kransen fick också fjädrar från hönshuset. Jag har inte tvättat fjädrarna, men däremot lagt dem i en påse i frysen innan jag använde dem för att försäkra mig om att eventuell ohyra skulle försvinna. 


Tidigare i år köpte jag ett gäng Lohmanhöns från ett ekohönseri. Större hönseri gör ju så, byter ut stora delar av besättningen så fort de går ner något i produktion. De här hönorna värpte till 83 procent  bara fick jag höra, och därför var de billiga. 83 procent räcker dock gott och väl för oss, som nu får äta ägg tills det sprutar ur örona på oss som Edith gärna säger. Med våra tre Kindahönor som vi hade sedan innan har vi nu 15 hönor, och plockar varje dag ungefär 11 ägg. Stora vita från Lohmanhönorna, och små ljusrosa fån Kindadamerna. 


Vår lilla vårbonad som vi fått av Jonas faster Rosa vill jag gärna hänga upp till påsk också. Gamla fina pappersbonader kan vara det finaste. 





Påskliljor och scilla. Och snart krikonblom. 


Hoppas ni njuter av en härlig påskvecka!

Långfredag - Killning, snö och nässlor.

$
0
0
Om Kerstin kom med våren häromveckan, så kan man säga att Kalle hade med sig vintern tillbaka idag.
Det här vaknade vi till den här långfredagen, och till och med Britta utslapp sig förvånade läten när hon tittade ut genom fönstret i morse. 
Jag hade haft en känsla kvällen innan, och skyndade mig ut till stallet så fort vi stigit upp ur sängen.
Redan på vägen dit hörde jag ett bräkande jag inte kände igen. Ett litet, men enträget och ljudligt bräkande. 



En liten Kalle. Lisa hade alldeles nyss killat när jag kom ut, och killingen låg alldeles ny och blöt i halmen i getternas box.


Helt bedårande så klart. Och med en klar och ljudlig stämma som uppfordrande skrek efter sin mamma och krävde mat. Mamma Lisa var däremot inte riktigt med på noterna, och verkade inte förstå alls att killingen var hennes. Nybörjare som vi är på getter visste jag inte riktigt hur jag skulle bära mig åt, men när jag ätit frukost och gått ut igen, och geten fortfarande inte verkade vilja kännas vid sin killing över huvud taget fick jag blanda mig i. Lisa är en ganska skygg get, men otroligt tillgiven när hon väl låter sig bli närmad och klappad. Och ganska snart upptäckte jag att hon lät killingen komma och dia om jag höll i henne, klappade och viskade lugnande. Så det har varit min uppgift idag. Att nästan en gång i timmen hålla om, lugna och klia i pannan på mamma Lisa. Då har lille Kalle fått äta. Och till kvällen började hon kunna stå stilla och ge honom mat utan stöd. Fantastiskt skönt för mig som trodde jag skulle få sova i stallet i natt.


Ett första besök. De blir så omhuldade och ompysslade våra två små killingar. Kerstin åker allra helst i barnvagnen ihop med Britta när jag är och jobbar kring stallet. Britta tycker oftast om det, men ibland när hon tycker det blir för trångt blir Kerstin nedflyttad, men kryper då in i korgen under sittdelen på vagnen istället.


Mellan förmiddagens matstunder för Kalle styrde jag med dagens påsklunch. Vi väntade vänner på besök, och jag hade planerat att göra en vårig lunch av saker vår lilla köksträdgård redan bjuder på .


Snön låg tjock och fick borstas bort från fönstren över varmbänken. 


Men sedan kunde jag skörda en hel massa fina spenatblad. Planen var att göra en paj, och för att dryga ut spenaten borstade jag bort snön i ett hörn av trädgården och plockade en massa fina späda nässelskott.


Pajen var lite av en chansning, men blev riktigt god. Spenat, nässlor, vårlök, vitlök och färska champinjoner. Tror jag får bjuda er på receptet snarast!

Påsk i Kulla

$
0
0
Krikonblom på köksbordet, Ediths målade ägg med blåbärsris, och de tre sötaste små påskgummorna man kan tänka sig.






Ungefär så har vår påsk varit.



Och så en massa killinggos förstås, och en hel hög med nya kalvar, och...


...en massa väntan på de här. Eller inte just precis de här äggen, men en drös med likadana som legat i vår kläckningsmaskin i tre veckor. Hälften bruna från hönsrasen Maran, och hälften turkosa från rasen Creme legbar. Vi brukar ha lite kycklingar varje år, men det här är första gången vi kläcker i maskin, så spänningen har varit oliiiidlig. Idag har det äntligen börjat hända grejer, och just nu ligger fem små rara dunbollar och piper för fullt under värmelampa i en trälåda på vårt köksgolv!

Vi har haft en väldigt fin påsk!

Dunbollarna i köket

$
0
0
 Det ser ju onekligen typiskt påskigt ut, men ska man vara petnoga så tittade de här rackarna inte ut från äggkläckaren förrän dagen efter annandag påsk.


Men vad gör det. 


Himmel vad söta de är. Piper och kravlar omkring under värmelampan i en trälåda på vårt köksgolv. Av de 16 ägg jag stoppade i kläckaren för drygt tre veckor sedan blev det 12 kycklingar. Fem mörka, nästan svarta marankorsningar, fem ljusbrun-gula Creme legbar och två Kindahöns.


Som vi suttit klistrade vid kläckningsmaskinen senaste dygnet. Nästan så man inte ville gå och lägga sig. Det är så otroligt fascinerande att se de små liven picka hål i ägget och kämpa sig ut i världen.


Alla lika begeistrade, stora som små.



Jag har varit så trött på vårt gamla hönshus länge eftersom det är lite svåråtkomligt och därmed bökigt att städa ur ordentligt. Dessutom skulle jag gärna få plats med lite mer höns. Så tanken är att det nya hönshuset ska bli klart innan det blir dags för de här små dunbollarna att flytta ut. Sedan blir det nog en kläckning till i maskinen för att fylla upp i det nya hönshuset. Tidigare har vi ju bara haft Kindahöns, som är en fantastiskt mysig hönsras, men nu är vi sugna på lite fler raser, både för att få lite olika färger på äggen och få fler ägg, men också för att få lite kött. Det blir ju trots allt en hel del tuppkycklingar som inte går att behålla i längden, då vore det trevligt att kunna stoppa dem i frysen istället för att bara slänga. Maran är en lite tyngre hönsras, så jag hyser stora förhoppningar om dem för det ändamålet.



Så länge är de hemskt trevliga att ha i köket. Vi får väl se hur länge...

Pysselrepriser

$
0
0
Ni vet väl att jag har mina inlägg kategoriserade här nere till höger på bloggen? En massa inlägg blir ju inte för gamla, och kan vara kul att gå tillbaka och kika bland. Som pysselkategorin till exempel!


Du kanske kan bli inspirerad av min lilla skrivbordshörna i barnrummet?


Eller så kan du piffa till en gammal och nött resväska. Finaste förvaringen om man inte vill ta med den ut och resa!


En lampslinga med udda skärmar från loppis är lätt att knåpa ihop.


Eller bästa sittträningen för bebisen. En sittlåde-båt!

Kolla in resten av kategorin med vetja!
Viewing all 131 articles
Browse latest View live